Wallonië en de Ardennen liggen bezaaid met verbluffend historisch erfgoed. Majestueuze abdijruïnes bieden je een unieke inkijk in het kloosterleven met zijn diverse nevenactiviteiten. We geven je enkele tips voor een ideale uitstap om wat cultuur op te snuiven en de innerlijke mens te versterken.

Villers-la-Ville, de mooiste abdijruïne van het land De Abdij van Villers-la-Ville in Waals-Brabant werd meermaals geplunderd in de loop van de geschiedenis. De gotische abdij die later werd uitgebreid met een tuin en een abtenpaleis viel uiteindelijk in handen van een handelaar in bouwmaterialen die de abdij steen voor steen sloopte.

Villers-la-Ville, de mooiste abdijruïne van het land
De abdij werd de mooiste ruïne van ons land die al in 1830 de eerste romantici lokte zoals de Franse schrijver Victor Hugo. Eind 19e eeuw werd het koor van de abdijkerk deels opgeknapt, de rest bleef onaangeroerd waardoor je je kunt overgeven aan het grootse en indrukwekkende ensemble van gotische en romaanse gewelven.

Je ontdekt er niet alleen de kerk en de abdijrefter, sinds kort zijn ook de gevangeniscellen, de monumentale trap van Montaigu en de kelders onder het paleis opengesteld. In de tuin tref je oude rozenstruiken en een tuin vol geneeskundige planten aan.
Wist je trouwens dat er binnen de abdijmuren opnieuw aan wijnbouw wordt gedaan? De 12-eeuwse activiteit die ten tijde van de Franse revolutie werd stopgezet, wordt nieuw leven ingeblazen met een eigen appellation Villers-la-Vigne®.
Abdij van Villers-la-Ville : © FTBW

De abdijruïne van Aulne, een historisch herkenningspunt
De Abdij van Aulne is gelegen in een steile vallei op de rechteroever van de Samber, in Gozée, vlak bij de stad Thuin in de provincie Henegouwen. Ze was ooit een van de belangrijkste en welvarendste abdijen van het prinsbisdom Luik.
Ontdek de geschiedenis van de abdij en het leven van de cisterciënzermonniken via de didactische panelen langs de openluchtroute. Vandaag de dag zijn de overblijfselen van de cisterciënzerabdij een oase van rust waar je gezellig kunt wandelen.

Verschillende wandelingen loodsen je door het landelijke decor rond de abdijruïne van de Aulne, de ‘Vallei van de Vrede’, en biedt je Instagram-waardige uitkijkpunten op de monumentale relicten.
Om je uitstap af te ronden, bezoek je de brouwerij Brasserie du Val de Sambre, gelegen in de oude 18e-eeuwse stallen. Je kunt je lippen zetten aan een licht, blond, bruin of tripel abdijbier dat gebrouwen is volgens de ambachtelijke kunst van haar stichters.
Abdij van Aulne: © Bhushavali

De Abdij van Orval, een religieus en gastronomisch bezoek
De Abdij Notre-Dame d’Orval ligt in het dorp Villers-devant-Orval, een deelgemeente van Florenville in de provincie Luxemburg. De abdij werd gesticht in 1132 en is een van de meest opmerkelijke cisterciënzerabdijen van België. Je ontdekt hier een authentieke en historische plek met prachtige kunstcollecties en een gereputeerd trappistenbier.

Rond de binnenplaats strekken zich het kloostergebouw, de basiliek, brouwerij en gastenverblijven uit. Dat de abdij barst van de geschiedenis, zie je in de gewelfde kelders, de enige resten van de neoclassicistische gebouwen uit de 18e eeuw. Het kloostermuseum toont er meer dan negenhonderd jaar religieuze kloosterkunst en brengt ook de ijzerproductie aan het licht.
Bezoek ook de botanische tuin waar geneeskrachtige planten, verfplanten en aromatische planten groeiden. Sluit je bezoek af in ‘À l’Ange Gardien’. Het terras van de brasserie biedt je een riant zicht op de abdij terwijl je proeft van de wereldbefaamde trappist, de kaas en andere streekgerechten.
Abdij van Orval: © Daniel Elke

Headerfoto (Orval) : © Christophe Vandercam

Foto’s: www.seniorennet.be