Antwerps provinciehuis pakt uit met boeiende terugblik op vele kunstschenkingen en voegt nieuw werk toe aan de kunstcollectie.

Op 16 mei opende de expo Cadeau in het Antwerpse provinciehuis. Deze thematentoonstelling neemt bezoekers mee op ontdekking langs een selectie uit de vele werken die de provincie in de voorbije decennia als schenking ontving.

Heel wat van die geschonken werken sierden de ‘kunstkabinetten’ in het voormalige provinciehuis. In de jaren 80 en 90 werden namelijk verschillende vergaderzalen omgevormd tot ‘kabinetten’ die werden opgeluisterd met ensembles van kunstenaars wier naam naast de ingang prijkte, waaronder Jan Kiemeneij, May Néama, Franck Mortelmans en Pol Mara. Soms werden de kabinetten vernoemd naar een kunstdonateur, zoals het Kabinet Roger Avermaete. Deze kunstminnende baron was alomtegenwoordig in het culturele leven van Antwerpen en schonk in 1988 een deel van zijn persoonlijke kunstcollectie aan de provincie.

De expo Cadeau presenteert deze werken nu in een totaal ander kader: de verrassende kunstinstallatie in het architecturale provinciehuis. Ook werk van de Oekraïense Anna Staritsky heeft er een prominente plaats, met onder meer een beschilderd kamerscherm. Na haar opleiding aan La Cambre werkte Staritsky in Brussel als illustrator van boeken, kranten en advertenties. Later legde ze zich toe op het schilderen van abstracte doeken. Haar echtgenoot, de Antwerpse schilder Bill Orix, schonk de provincie in 1983 meerdere van haar werken.

“De Provincie Antwerpen wil met deze expo graag haar dank betuigen aan de vele gulle schenkers van de voorbije 50 jaren. Want zij gaven ons meer dan louter waardevolle kunst. Ze vertrouwden ons ook waardevolle herinneringen toe aan hun kunstcreatie, een geliefde die kunstenaar was of aan de passie waarmee ze kunst verzamelden. Bij zo’n schenking krijgen we dus ook het vertrouwen dat we deze kostbare werken deskundig conserveren en ook ontsluiten”, verduidelijkt gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor de Provinciale Kunstcollectie.

Drie nieuwe namen in de collectie

Een zeefdrukperformance droeg bij tot een levendige opening van Cadeau. Drie kunstenaars van het platform Grafixx kregen in de aanloop naar de expo de vraag om een ontwerp rond het thema ‘cadeau’ uit te werken. Jeanne Ribbens, Juliane Noll en Wouter Van Rymenant stonden donderdagavond elk aan een zeefdruktafel bij de kunstinstallatie, en maakten het resultaat ter plaatse. De eerste druk van elk van de drie kunstwerken werd meteen toegevoegd in de installatie, als onderdeel van de expo. Zo telt de kunstcollectie van de provincie Antwerpen nu ook drie nieuwe namen met elk hun grafisch werk. Wie erbij was op de openingsavond keerde huiswaarts met een zeefdruk van een van deze jonge talenten.

Over de provinciale kunstcollectie

De provinciale kunstcollectie ontstond aan het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw. Om gangen, kantoren en vergaderzalen van het vorige provinciehuis te verfraaien, kocht de provincie kunst uit de provincie aan. De collectie biedt een overzicht van Antwerpse schilderijen, tekeningen en beelden sinds het midden van de negentiende eeuw. Oudere meesters zowel als hedendaagse kunstenaars zijn vertegenwoordigd. Sinds 2022 worden werken uit de kunstcollectie via wisselende opstellingen getoond in de publieke ruimte van het provinciehuis. Cadeau is al de 8ste thematentoonstelling in de kunstinstallatie, naar een ontwerp van Nico Dockx.

De presentatie van deze selectie werken in de kunstinstallatie is ook een mooie knipoog naar enerzijds de befaamde kunstkabinetten in het vorige provinciehuis alsook de kunstkamers van weleer; dat waren afbeeldingen van een veelal bestaand maar meestal privaat interieur gevuld met schilderijen en andere kunstvoorwerpen. Bij ons kunnen vele passanten in onze eigen kunstkamer zelf genieten van al dat moois”, besluit gedeputeerde Luk Lemmens.

De expo Cadeau kan je gratis bezoeken op werkdagen, nog tot en met 20 september.

Praktische info:

Wanneer:
De expo Cadeau loopt van 17 mei tot 20 september en is gratis toegankelijk op werkdagen.

Waar:
Provinciehuis, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen

Meer info:

In de wandeltekst in bijlage

www.provincieantwerpen.be > Collectie provincie Antwerpen

www.provincieantwerpen.be > Cadeau

Foto: Copyright Provincie Antwerpen