Na NONDEDJU!, WEEKENDJE BOUILLON, DE CARONA PANDAMIE, ACHTER DE SCHERMEN volgt nu DE VRIJDAGSE MARKT het vijfde en sluitstuk van het EWT – THEATER  dit seizoen. Auteur en regisseur Frank De Kaey blikt met dit stuk terug naar de jaren 1975 tot 2024 over de bedrijvigheid van de families Johannes Janssens en zonen  op de vrijdagmarkt in Antwerpen

De vrijdagmarkt is in Antwerpen één van de bekendste en beruchste plaatsen die een hele geschiedenis achter de rug heeft, die terug gaat tot wel de vijftiende eeuw. Toen was het nog eigendom van Ridder Reinier van der Elst, hij was van een invloedrijke familie in Antwerpen, die veel invloed had in de politiek. De eigendom van dit stuk grond veranderde wel enige malen van eigenaar. In 1547 werden de gronden, die wel een heel gebied in Antwerpen innamen verkocht aan Gilbert van Schoonbeke, die uiteindelijk met deze vlakte iets nuttig zou doen. Hij is dan de grondlegger voor de ontwikkeling van straten op dit grondgebied, als de Bergstraat, Leeuwenstraat, Kalkstraat en de Heilige Geeststraat. In dit project liet hij een groot plein aanleggen vanuit de Steenhouwersvest met twee uitgangen. Dit is dan de geboorte van de Vrijdagmarkt waar vanaf 1549 verkopen plaats vonden van oude meubels en kleding en  stond dan zo bekend als Oude Kleerkopersmerct. In 1585 heeft men de naam verandert in Vrijdachsmerct. Midden het plein stond een  waterpomp die na veel verwoesting in 1949 herbouwd werd. De sokkel overleefde de oorlog en in 1962 werd heel het item gerestaureerd en het oorspronkelijk beeld van de Heilige Catharina is vervangen door een nieuw werk van beeldhouwster Mariëtte Coppens. Dit standbeeld staat op identiek op dezelfde plaat als in de vroegere jaren en de Heilige Catharine blijft over de vrijdagmarkt  waken. Het plein krijgt dan ook zijn waarde als plaats voor openbare verkopen, eerst alleen op Vrijdag en daarna op woensdag en Vrijdag. Nu is het alleen nog maar een belevenis, geschiedenis….

Deze kleine geschiedenis omdat dit gegeven het decor is van heel het gebeuren in het toneelstuk DE VRIJDAGSE MARKT. Vele onder ons zullen dan ook deze beelden goed kunnen herkennen…!

 

Het verhaal begint in 1974 wanneer de vrijdagmarkt verkopen de plaats was waar heel Antwerpen langs kwam om toch maar iets per opbieding te kopen. Het waren maar juist die verkopers, een vier a vijftal,  in samenwerking met deurwaarders die daar een openbare verkoop mochten organiseren. De Opkopers – verkopers `Johannes Janssens en zonen` vieren in 1974 hun 50-jarig bestaan op de Vrijdagmarkt. Een tijd dat alles nog kon omdat de Vrijdagmarkt van hen was. Deze viering wordt weergegeven hoe het oorspronkelijk was en hoe het leven kon zijn op de Vrijdagmarkt, met anekdotes en liedjes die allen dit leven mooi in beeld brengen.

 

Het Tweede deel van dit toneelstuk brengt ons naar 2024. Dan wordt het eeuwfeest door de kleinkinderen overgedaan maar dan  met nog meer schwung, glitter en de nodige verrassingen. Er wordt in ons verhaal ook goed weergegeven dat de Vrijdagmarkt niet meer is wat ze geweest is. De tijd heeft aan het volkse gevreten en de nostalgie van de verkopers is verdwenen, maar er zijn nieuwe tijden ook voor de Familie Johannes Janssens en zonen  aangebroken. Deze periode brengt u in een nieuwe hedendaagse vrijdagmarkt. Frank De Kaey heeft van een volkse Antwerpse geschiedenis, een stuk geschreven en geregisseerd dat wel op één theateravond 50 jaar weergeeft een bravoure stukje. Het extra speciale in dit stuk is wel de acteerkunst die hier heel hoog ligt. De tien acteurs, vermeld in deze reportage, brengen u een top op het podium, zij spelen zowel de jaren 1970 als de jaren  2024 in verschillende karakters. Als toeschouwer krijg je ook de indruk dat er geen tien maar twintig acteurs op het podium staan. Technische hoogstaand punt in deze productie is de verandering van imago van de spelers, verandering van kleding en looks is echt professioneel aangepakt en zeker een applaus waard. Tussen de acts die het wel en wee van de families weergeven, komen ook een aantal gezongen stukken,  waar alle spelers goed mee weg kunnen, waaronder enkele prima uitblinkers.

“De Vrijdagse Markt” is een komedie die het publiek in vuur en vlam zet met een reeks bekende meezingers en een nostalgische sfeer die je terugvoert van het oude Antwerpen naar het heden. Auteur en regisseur Frank De Kaey heeft samen met de cast een theaterstuk gecreëerd dat de rijke cultuur en het verleden van de stad op sprankelende wijze tot leven brengt. Het stuk speelt zich af op de iconische vrijdagse markt, een plek die voor veel Antwerpenaren bol staat van herinneringen en verhalen. De karakters zijn levendig en herkenbaar, en de dialogen zijn doorspekt met humor en warmte. De acteurs weten elk personage op authentieke wijze neer te zetten. Het decor, dat de sfeer van de historische markt prachtig weet te vangen, draagt bij aan de meeslepende ervaring. Het is alsof je zelf een wandeling maakt langs de kleurrijke kraampjes en het geroezemoes van de markt hoort. De voorstelling loopt nog tot 23 juni 2024, en het is een absolute aanrader om te gaan kijken. Laat je meevoeren door de nostalgie, de muziek en de humor van “De Vrijdagse Markt” en beleef een avond vol lach, traan en herkenning. Mis deze unieke kans niet om een stukje Antwerpen te herontdekken en te vieren in het theater.

 

 

Auteur: Frank DE KAEY

Regisseur: Frank DE KAEY

Acteurs: Dirk BOSSCHAERT, Mathias DANEELS, Laura DELMAS, Annik PAUWELS, Theo VAN BAARLE, Door VAN BOECKEL, Thomas VAN GOETHEM, Jerry VERHAERT, Dorothy WUYTS en Musikant Geert BURSSENS

Van 17mei tot 23 juni 2024

Theater: Hertstraat 2.    2100 DEURNE

Burelen ; Cogelsplein 44.   2100 DEURNE
03 324 52 42.

http://www.ewt.be