Drie jaar geleden ging Politiezone Antwerpen als eerste zone in België van start met een project ‘eigen werving’. Met de slogan ‘Wij hebben jou nodig’ startte de Antwerpse politie in 2016 haar rekruteringscampagne. Op drie jaar tijd schreven al 3 000 kandidaten zich in voor de selectieprocedure om inspecteur te worden bij de Antwerpse politie. Ongeveer 10 % van de kandidaten slaagt voor de opleidingsproeven.

Politiezone Antwerpen investeert in de eigen werving om haar korps op peil te houden. Door gericht te kunnen rekruteren en door een kwaliteitsvol voortraject aan te bieden wil Politiezone Antwerpen zoveel mogelijk mensen overtuigen om aan de slag te gaan als inspecteur bij de Antwerpse politie. Het korps investeert in de opleiding, het loon en het materiaal van de aspiranten, die zich in ruil engageren om voor minstens 8 jaar aan de slag te gaan bij de Antwerpse politie.
3 000 kandidaten in cijfers
Op drie jaar tijd hebben 3 000 kandidaten zich ingeschreven om via het project eigen werving deel te nemen aan de toelatingsproeven voor inspecteur van politie. Deze kandidaten zijn gemiddeld 26 jaar oud en één op vier is een vrouw. 
Van de 3 000 kandidaten zijn 308 aspiranten begonnen aan hun opleiding, dat is iets meer dan 10 %. Daarmee ligt het slaagpercentage voor de toelatingsproeven in Antwerpen hoger dan het federale gemiddelde. De verhouding man/vrouw blijft gelijk, één op vier van de aspiranten is een vrouw. 26% komt uit de stad Antwerpen, maar liefst 86 % uit de provincie Antwerpen. Een positieve vaststelling, omdat Politiezone Antwerpen met het traject eigen werving ook haar lokale verankering wil versterken.
63 % van de aspiranten heeft een diploma middelbaar onderwijs, 31 % een bachelordiploma en net 6 % een universitaire master. In totaal zijn sinds de start van het project al 11 ‘Antwerpse’ klassen van start gegaan aan de politieschool Campus Vesta. 109 voormalige aspiranten zijn nu aan de slag als inspecteurs bij PZ Antwerpen. 159 aspirant-inspecteurs studeerden af en zijn aan de slag als probatiestagiair in het korps. Van de aspiranten die beginnen aan de opleiding, is 19 % van niet-Belgische afkomst. Aspirant-inspecteurs hebben wel steeds de Belgische nationaliteit.