Door Miet Waes.

 

Málaga met zijn prachtig strand, zijn rijke geschiedenis en indrukwekkende cultuur is een van de zonnigste steden van Spanje. Mijn kleinzoon Arne, die er als Erasmusstudent verblijft, en een officiële stadsgids, zullen mij enkele dagen op sleeptouw nemen. Benieuwd naar hun beide verhalen. Mucho Gusto Málaga blij je te leren kennen.

Bij vriestemperaturen uit België vertrekken en amper 2u30 later landen in een zonnig Málaga, het leven kan mooi zijn. “De luchthaven van Málaga ligt op 12 km van het centrum en is gemakkelijk en goedkoop te bereiken met de trein (€1,80) of de bus (€4) en je hoeft je geen zorgen te maken over een ticket want met je credit- of bankkaart open je de poortjes bij het in- en uitchecken” had Arne me gezegd. Omdat ik in het Hotel Curro in het centrum logeer en niet veel bagage heb, is dit de goedkoopste optie. Wanneer ik bij de terugreis ‘s morgens vroeg in de luchthaven moet zijn, is een taxi (€28) natuurlijk handiger en veiliger.

Tapas en Tinto de Verano op het dak van het AC hotel

Na zijn les komt een zongebruinde en stralende Arne me oppikken. Op mijn voorstel om iets te gaan drinken op Málaga’s mooiste terras stelt hij het dakterras van het AC Hotel Mariott voor omwille van het prachtig panorama. Maar hij geeft eerlijk toe dat dat tevens het duurste terras van de stad is. Hij is er nog nooit geweest omdat hij zijn zuurverdiende centjes liever besteed aan uitstappen om  Andalusië beter te leren kennen. Enthousiast vertelt hij over zijn trips naar  Granada, Cadiz, Sevilla, Ronda, Gibraltar en Marbella. Dit dakterras is zijn prijs meer dan waard. Het zicht  op het strand, de haven, de stad met zijn indrukwekkende kathedraal, de burcht  Alcazaba, het Kasteel Gibralfaro en de kleurrijke straatjes, is ronduit indrukwekkend. Arne raadt me Tinto de Verano aan, een populair drankje bij jongeren op basis van koude rode wijn met limoen limonade en veel ijsblokjes. “De echte Malagueños haal je er zo uit” zegt hij lachend, “een short of bermuda vinden ze ongepast, al wie hier met blote benen zit, zijn toeristen.”

Het ontstaan van tapas

Zoals de traditie het wilt, horen bij een drankje tapas. We bestellen Croquetas Caseras, home made kroketjes met ham, kaas en champignons en Patatas Bravas, kleine aardappeltjes overgoten met salsa brava, een pittige tomatensaus op basis van tomaten, paprika, knoflook, azijn en Spaanse pepers. Als een nieuwe trotse Malagueño vertelt Arne ons de geschiedenis van de tapas. “In Zuid-Spanje ontstond de traditie om een klein bordje met eten bovenop het drankje te plaatsen om het te bedekken (tapar in het Spaans). Het houdt niet alleen het ongedierte weg, maar belet tevens dat er vuil in het drankje terecht komt. Bovendien dienden die hapjes om de effecten van alcohol te verminderen, zodat je minder snel dronken wordt en langer kan blijven socializen. “

Bergenwandelingen en dansen in discotheken

Bij een eerste wandeling door Málaga toont Arne de highlights: de kathedraal, de burcht, het kasteel, het Romeins theater en het geboortehuis van Picasso op het populaire Plaza de la Merced. “Kijk”, zegt Arne, “die kant van het plein met zijn houten poorten ziet er wat verwaarloosd uit, maar ‘s avonds gebeurt hier een metamorfose. Achter die poorten liggen immers discotheken waar gedronken, gefeest en gedanst wordt – meestal op reggaeton muziek – tot in de vroege uurtjes. Ik ga liever wat sporten, ik heb me een oude fiets aangeschaft want overal zijn er mooi aangelegde veilige fietspaden en je kunt hier ook heel mooie bergwandelingen maken. De stad is immers omringd door de Montes de Málaga, een bergketen, die fungeert als een barrière tegen het slechte weer uit het noorden. Soms is het me hier te druk met al die toeristen en dan trek ik de bergen in. De Monte Victoria beklim ik in een klein uurtje en dan geniet ik van mijn favoriete uitkijkpunt over de stad. De Cerro de San Antón is meer een dagactiviteit. Als proevertje neemt Arne me mee naar de Mirrodor de la Coracha, een klim van 15 minuten naar een uitkijkplatform met een  prachtige zicht op de stad.

 

Picasso zette Málaga op de wereldkaart

Hoewel Picasso op jonge leeftijd naar andere delen van Spanje verhuisde en later naar Frankrijk heeft zijn geboorteplaats Málaga een belangrijke rol gespeeld in zijn vroege artistieke ontwikkeling. Met de opening van het Picasso Museum werd Málaga een geliefde bestemming voor kunstliefhebbers over de hele wereld. Omdat Arne noch het geboortehuis, noch het museum van deze wereldberoemde kunstenaar reeds bezocht, zetten we dat bovenaan ons to-do lijstje. Aan het geboortehuis van Picasso is duidelijk te zien dat hij uit een gegoede familie komt. Je loopt er niet alleen door de kamers waar hij zijn vroege jeugd doorbracht, maar via zijn beeldhouwwerken, tekeningen en grafische werken krijg je een inzicht in de evolutie van zijn stijl en artistieke ontwikkeling. Ook in het Picasso Museum in Palacio de Buenavista, zie je veel van zijn eerste schilderijen en minder meesterwerken dan in de Picasso musea in Barcelona en Madrid.

Antonio Banderas, de weldoener van Málaga

‘s Anderendaags hebben Arne en ik een afspraak met Sara en Maria die ons rondleiden in de stad. De grote luxueuze herenhuizen uit de 19e eeuw waren ons reeds opgevallen. “Ze dateren van de industriële revolutie die hier voor veel welvaart zorgde ”, verduidelijkt Sara. “De familie Hereda investeerde in staal en de familie Larios in textielfabrieken. Nadien kwam er een periode van verval tot toeristen Málaga ontdekten en voor nieuwe inkomsten zorgden.” Zowel Sara als Maria zijn vol lof over de filmacteur Antonio Banderas, de beroemdste en waarschijnlijk meest geliefde inwoner van Málaga. Hij onderneemt heel wat projecten en initiatieven die de stad ten goede komen. Zo richtte hij het theater Teatro del Soho CaixaBank  op, dat naast een theater ook een centrum voor artistieke ontwikkeling en educatie is en Liceo Picasso, een school voor podiumkunsten in de stad.

De Mercado de Atarazanas, een walhalla voor foodies

De grote, populaire voedingsmarkt – een van Málaga’s architectonische juweeltjes –  is vooral bekend voor zijn uitgebreide vishal en Malagaanse specialiteiten. Arne vertelt dat je er vlak voor sluitingstijd in de vishandel koopjes kunt doen en dat de versgemaakte tapas er heel lekker zijn.  “Atarazanas betekent scheepswerf in het Moors” legt Sara ons uit. “Het lijkt nu onvoorstelbaar, maar tot de 18de eeuw reikte de zee tot aan de huidige markt.  De hoofdingang, een imposante hoefijzervormige poort in gebroken wit marmer, maakte deel uit van de stadsomwalling. De markthal is een geslaagde combinatie van de 14de eeuwse Moorse architectuur met het 19de-eeuws industrieel design. Opvallend is het glas-in-loodraam met taferelen uit vroegere tijden.  De gulle verkopers prijzen hun typische kruiden en producten en laten ons rozijnen, vijgen, sommigen opgevuld met een noot en de typische gebrande amandelen proeven. Om de zoete wijn te degusteren wordt hij, zoals de traditie het wilt, rechtstreeks in de mond gegoten. Nadien nemen Sara en Maria ons mee naar Antigua Casa de Guardia, de oudste bodega van de stad uit 1840. De barmannen tappen er de typische zoete Málagaanse wijnen rechtstreeks uit een van de houten reuzenvaten.

 

Sporen van  3000 jaar geschiedenis

Net als de rest van Andalusië heeft Málaga een zeer rijke geschiedenis. Verschillende culturen en beschavingen van o.m. Grieken, Romeinen, Islamitische Moren en Christelijke koningen zorgden voor een unieke mix van culturele invloeden, architecturale pracht en levendige tradities. Sara en Maria nemen ons mee naar het hart van de stad waar het Moorse fort Alcazaba al van ver te zien is. Aan de voet ervan ligt een Romeins theater, dat in 1951 bij renovatiewerken van de bibliotheek en het gemeentelijk archief – dat men nadien besloot af te breken – toevallig werd ontdekt. Het openluchttheater is niet helemaal compleet omdat de Moren, die later de macht overnamen, delen hebben gebruikt  om de burcht Alcazaba, tegen de Gibralfaro berg te bouwen. Het fort, waarvan de werken in de 8ste eeuw begonnen, maakte ooit deel uit van de stadsmuren om Málaga tegen de indringers te verdedigen. Bij het binnenkomen kom je terecht in een labyrint van muren en gangen zo gebouwd om eventuele indringers in verwarring te brengen. Nadien volgen de fotogenieke plekjes elkaar op: Een honderdtal rechthoekige torens, diverse tuinen de ene al mooier dan de andere, binnenplaatsen, poorten, patio’s, paleizen en vijvers. In een van die paleizen ligt het Archeologisch museum. De Arabische bouwstijl met zijn typerende bogen, het ingewikkeld steenbouwwerk, mozaïeken en andere rijk gedecoreerde elementen, is alom aanwezig. Ook de kunstig aangelegde irrigatiesystemen zijn het werk van vakkundige Arabieren.

Klimmen naar het Castillo de Gibralfaro  

Het loont zeker de moeite om nu nog wat verder te klimmen naar Castillo de Gibralfaro, dat volledig omzoomd is met dennen en eucalyptusbomen en door een ommuurd pad met de burcht is verbonden . Het kasteel, gebouwd in het begin van de 14de eeuw, diende om het lager gelegen Fort Alcazaba te beschermen. Het is een stevige klim, die beloond wordt met een fabuleus zicht op de stad Málaga, de stierenarena, de haven en de Montes de Málaga.

De kathedraal steekt letterlijk en figuurlijk boven alles uit

Alleen met kerken bezoeken, kan je al een dag vullen in Málaga. De meesten waren, in de periode van de Moren, moskeeën. Eenmaal de Moren, na een bloedige strijd, verdreven waren door de Christelijke koningen, werden ze omgevormd tot kerken. De  machtige imposante kathedraal van Málaga, La Santa Iglesia Cathedral Basilica de la Encarnación, is weliswaar gebouwd op de fundamenten van een moskee, maar werd als een imposante kathedraal gebouwd om de overwinning van de Christenen te vieren. Opvallend is dat ze maar een toren heeft omdat er door geldgebrek nooit een tweede is bijgebouwd en daarom wordt ze in de volksmond ook wel La Manquita (de eenarmige vrouw) genoemd. Er werd meer dan 250 jaar aan gebouwd en dat verklaart de verschillende bouwstijlen. Zowel het exterieur als het interieur zijn grotendeels in renaissance stijl, maar je vind er ook barokke en gotische invloeden terug. Een bezoek aan het interieur loont zeker de moeite. Door een overdaad aan religieuze pracht en praal weet je niet waar eerst te kijken. Loopt zeker ook eens binnen in De Iglesias de Santiago in de calle Granada de oudste kerk van de stad waar Picasso werd gedoopt.

Een boottocht langs de spectaculaire kustlijn van de Costa del Sol

Omdat Málaga aan de Costa del Sol ligt, een regio die bekend is voor zijn spectaculaire kustlijn voorzien we ook een boottocht op ons programma. Even uitrusten, lekker uitwaaien en genieten van de prachtige stranden, baaien, kliffen de natuurlijke schoonheid van de zee en het uitzicht op de bergen.

Málaga, een paradijs voor lekkerbekken

Málaga is ook bekend voor zijn heerlijke gastronomie. Van verse zeevruchten tot traditionele gerechten zoals gazpacho en paella. Proef zeker hun lokale specialiteit espetos de sardinas (gegrilde sardientjes op een spies). Ook de zoetebekken komen hier ruimschoots aan hun trekken. Zo wordt de churros als ontbijt, snack of bij de koffie aangeboden. Het deeg, dat gelijkt op dat van de Hollandse oliebol, wordt als een spiraal in de warme olijfolie gespoten. Eenmaal gaar en uit de olie wordt die in stukken geknipt. De beste ijsjes vind je bij Casa Mira en dat is duidelijk te zien aan de rij wachtenden voor een heerlijk horentje gevuld met een van de vele smaken. Onze favoriet was het Málaga-ijs gemaakt met rozijnen geweekt in de lokale zoete Màlaga-wijn.

In Màlaga is er een enorm aanbod aan eetgelegenheden van lekkere goedkope pizza’s, geliefd bij de studenten,tot restaurants met dat ietsje meer.

El Pimpi, het origineelste restaurant in Málaga

El Pimpi is niet alleen heel uniek, maar ook het oudste restaurant in Málaga dat uitgroeide van Bodega tot de bekendste horecazaak. De naam verwijst naar de figuur van ‘Pimpi’, een populair personage uit Malaga dat de bemanning en passagiers hielp van de schepen die in de haven van de stad aankwamen. De traditionele wijnmakerij is verdeeld in verschillende kamers en patio’s, elk met een bijzondere sfeer die het uniek maakt. Er hangen veel foto’s van beroemdheden die een bezoek brachten aan het restaurant.

Gegrilde sardienen eten op het strand

Wie de gegrilde espetos de sardinas en andere vissoorten wil proberen, raden we Los Espigones, een strandrestaurant, een beetje buiten Màlaga maar gemakkelijk met de tram te bereiken. De sardienen en de vis worden op spiesjes gerijgd en vervolgens gegrild boven een open vuur op het strand.

 

Kaleidos Puerto met zicht zee

Wie tot ‘s avonds laat wil genieten van het zicht op de zee, het strand en de Palmeral de las Sorpresas, een mooie promenade met palmbomen, fonteinen en sculpturen raden we het restaurant Kaleidos Puerto aan

De tijd is veel te kort, na vier zonnige dagen keer ik terug naar het koude, natte België. Arne vertrekt met andere Erasmusstudenten voor een aantal dagen naar Marokko voor een Sahara safari. Een prachtige ervaring, maar helaas is iedereen er ziek geworden. Dan toch maar beter verder rondreizen in Andalusië.

Praktische informatie

Algemeen

Spaanse dienst voor toerisme | Internet: www.spain.info

Eten en drinken

Bodegas Pimpi | Internet: www.elpimpi.com

Los Espigones | Paseo Marítimo el Pedregal 50, 29017 Pedregalejo, España

Kaleidos Puerto | Internet: https://kaleidomalaga.com/|

 Overnachten

Hotel Don Curro | Internet: www-hoteldoncurro-com

Tekst/ Miet Waes

Foto’s: Miet Waes en Arne Theunis