Door de corona-maatregelen lijkt Brugge vandaag een verweesde stad. Voor een stad die jaarlijks gemiddeld 8 miljoen toeristen ontvangt is het even wennen aan de lege hot-spots zoals het Minnewater, de Markt of de Burg. Wie nu door Brugge rondwandelt, ervaart de stad helemaal anders. 

Musea Brugge maakt van deze unieke gelegenheid gebruik om aan een kunstenaar een creatie-opdracht toe te vertrouwen. De keuze viel op fotografe Nele Van Canneyt (°1973). Musea Brugge vroeg haar om impressies van deze ‘nieuwe’ stad vast te leggen gedurende deze uitzonderlijke tijden. In het najaar zullen haar creaties te zien in het Arentshuis, één van de 14 locaties van Musea Brugge. 

Fotografe Nele Van Canneyt is gekend om haar niet-geënsceneerde beelden waarin ze haar droomwereld projecteert op de realiteit rondom ons. Haar fascinatie voor de dualiteit tussen de zichtbare leefwereld en onze ervaring van die omgeving staat centraal in haar werk. Zo is elke foto beladen met uiteenlopende verhaallijnen en emoties. Van Canneyt reist de wereld rond op zoek naar het desolate, melancholie en eenzaamheid die altijd sterk in haar fotoreeksen verweven zitten. Ze studeerde fotografie aan Sint-Lucas Academie Gent. Haar fotografie wordt de laatste jaren opgemerkt door verschillende galleries en kunsthuizen. Ze is een ‘rising star’ binnen de Belgische fotografie.
Musea Brugge laat Nele Van Canneyt alle vrijheid om als kunstenaar met deze creatie-opdracht om te gaan. 

Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Musea vormen immers vrijplaatsen voor kunst en cultuur binnen een maatschappij. We zien het dan ook als onze taak om kunstenaars te ondersteunen en te stimuleren. Nu we nauwelijks aan kunst- of cultuurbeleving toe komen door de coronapandemie, onderstreept Musea Brugge met dit artistiek project nog eens extra het belang van kunst binnen onze samenleving.”

Foto: uitsnit uit “‘Against the light’, NY” / www.museabrugge.be