InclusieAmbassade wil met vernieuwd platform drempel verlagen en meer actie ondernemen samen met mensen die hun beperking als een handicap ervaren.

Vijftact verandert van naam en heet vanaf nu de InclusieAmbassade. Een bewuste keuze, want de  coronacrisis heeft het leven van mensen met een handicap nóg meer dan dat van anderen op scherp gesteld. Hulpverlening en sociale contacten vielen vaak helemaal weg, wat soms tot schrijnende situaties leidde. Het toont aan dat van een échte inclusieve samenleving nog lang geen sprake is. Daarom wil de InclusieAmbassade dit onderwerp weer hoog op de agenda plaatsen. “Er wordt te veel óver mensen met een beperking gepraat. Wij willen hen echt een stem geven.” 

Corona stak stokken in de wielen van een feestelijke inwijding en dus koos de InclusieAmbassade voor een online alternatief. Illustrator Tom Schoonooghe kreeg de vraag wat inclusie voor hem betekent en maakte daar een passende illustratie bij op een canvas van 4 op 4 meter. “Mijn doek (opgehangen in Boechout, red.) moet een wake-upcall zijn”, aldus de kunstenaar. “Mensen zijn er in alle soorten. Iedereen staat gelijk aan de start. Maar het pad dat wordt afgelegd, daar hebben sommigen hulp bij nodig. Voor mensen met een handicap is niet alles zo vanzelfsprekend.”

Vier organisaties slaan hun handen in elkaar om het onderwerp inclusie hoger op de maatschappelijke agenda te zetten. Het centrum ZitStil, Gezin en handicap, Sterkmakers in Autisme (Vlaamse Dienst Autisme vzw) en Sig (inclusie inzicht) hebben elk hun eigen expertise en bereiken elk een ‘eigen’ doelgroep, maar samenwerken aan de gemeenschappelijke rode draad biedt een absolute meerwaarde om een grotere impact te hebben.

“Inclusie wordt vandaag makkelijk in de mond genomen en iedereen zet het op zijn to do-lijstje, maar in de praktijk is het verre van ingeburgerd”, zegt Pedro Oosterlynck, voorzitter en woordvoerder van de InclusieAmbassade. “Dat werd tijdens de coronacrisis pijnlijk duidelijk. Beeld je eens in dat je ADHD hebt en je vanaf de ene dag op de andere te horen krijgt dat je thuis moet werken, met ook nog eens je kinderen die de hele dag thuis les krijgen. Voor mensen zonder ADHD is dat al een huzarenstukje. Voor mensen die moeite hebben met plannen en organiseren, zijn zulke situaties onbegonnen werk.”

Terwijl Vijftact vroeger veelal informeerde over welke beperking dan ook, gaat de InclusieAmbassade voortaan vooral sensibiliseren en mobiliseren samen met mensen die hun beperking als een handicap ervaren.

Foto’s: www.inclusieambassade.be / www.buzz-agency.be