Met de vijfde editie van de Onroerenderfgoedprijs wil de Vlaamse overheid bijzondere erfgoedprojecten in de kijker zetten. Dit jaar ligt de nadruk op erfgoed dat publiek toegankelijk is. Een externe jury koos uit 43 inzendingen drie laureaten voor de Onroerenderfgoedprijs 2020. Het recent gerenoveerde Gruuthusemuseum in Brugge is daarbij geselecteerd, naast de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle en het Predikheren in Mechelen.
 
Op vrijdag 2 oktober 2020 wordt bekend gemaakt wie de Onroerenderfgoedprijs 2020 wegkaapt. Daarnaast is er ook een publieksprijs te verdienen. Voor die publieksprijs kan iedereen een stem uitbrengen via deze link: https://onroerenderfgoedprijs.be/stem-hier-voor-de-publieksprijs-2020
 
Burgemeester Dirk De fauw: “Het stadspaleis van de heren van Gruuthuse is na een grondige restauratie opnieuw een absolute blikvanger in onze stad en dat is ook wat ons de nominatie opleverde voor de Onroerenderfgoedprijs 2020. De gevels zien er stralend uit, er werd een volledig nieuw museumconcept uitgewerkt, er zijn heel wat bijzondere collectiestukken. Het Gruuthusemuseum kon het afgelopen jaar alvast al rekenen op heel wat vernieuwde, publieke belangstelling.”
 
Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Als Stadsbestuur hopen we dat het Gruuthusemuseum in de prijzen zal vallen. Daarom vragen we alle Bruggelingen om even chauvinistisch te zijn en te stemmen op deze vernieuwde stadsparel die een historische en internationale uitstraling geniet.’
 
Till-Holger Borchert, algemeen directeur van Musea Brugge: “De kern van het stadspaleis stamt uit de vijftiende eeuw. In de negentiende eeuw verbouwde de bekende neogotische architect Louis Delacenserie de site tot museum. Het geheel werd in 1938 beschermd en was intussen toe aan een grondige restauratie. Vorig jaar kon het museum, na een grondige aanpak, opnieuw de deuren openen. De restauratie van het Gruuthusepaleis was een huzarenstukje. De architecten maakten een bijzonder mooie balans tussen oud en nieuw.”
 
Het laureatenrapport prijst de renovatie dan ook in het bijzonder daarvoor: “Opvallend zijn de overtuigende vernieuwing van de belvédèreconstructie op de voorgevel, de neogotische polychrome schilderingen in de inkomhal en de doordachte aanpak van de middeleeuwse bidkapel van Lodewijk van Gruuthuse. Het toegevoegde hedendaagse onthaalpaviljoen creëert de suggestie van een binnenhof, zoals die er ooit is geweest.”
 
Het Gruuthusemuseum is absoluut het bezoeken waard, al moet je in deze coronatijden wel even reserveren via www.museabrugge.be/reservatie. Ga ook virtueel al op ontdekking via Brugge 360° van Visit Bruges (www.virtualbruges.com).
 
Meer info: www.museabrugge.be