Het fiscale voordeel van het duolegaat wordt vanaf 1 juli 2021 in Vlaanderen geschrapt. Als tegemoetkoming betalen goede doelen geen erf- en schenkbelasting meer. Het is dus belangrijk om jouw testament zo snel mogelijk aan te passen aan deze wijzigingen.
 
Exit duolegaat
Heel wat mensen vermelden in hun testament dat een deel van hun nalatenschap moet toekomen aan een goed doel, bijvoorbeeld Vogelbescherming Vlaanderen, met de verplichting voor het goede doel om de erfbelasting over de volledige nalatenschap te betalen. Door de gunstige impact van het duolegaat op de berekening van de erfbelasting houdt het goede doel na aftrek van die belasting nog steeds een som geld over, terwijl de erfgenamen netto meer ontvangen dan wanneer alleen zij erven. Een win-winsituatie dus.
 
De Vlaamse overheid schrapt echter het fiscale voordeel van het duolegaat. Hierdoor zal de erfbelasting op een duolegaat – ten laste van het goede doel – een flink stuk hoger uitvallen en mogelijk zelfs het uiteindelijke bedrag uit de nalatenschap overstijgen. Aangezien de kosten groter zijn dan de opbrengsten, zal het goede doel de erfenis logischerwijs weigeren, en dat kan niet de bedoeling zijn.
 
Nultarief voor schenkingen en legaten 
De vrees bestond dat goede doelen inkomsten uit schenkingen en legaten zouden mislopen door de schrapping van het fiscale voordeel van het duolegaat. Om dit te vermijden, zet Vlaanderen de erfbelasting en de schenkbelasting ten laste van goede doelen vanaf 1 juli 2021 op nul. Momenteel bedragen die nog 8,5% (erfbelasting) en 5,5% (schenkbelasting). Dankzij deze ‘op-nul-zetting’ kan het goede doel jouw legaat of schenking integraal besteden aan het volbrengen van haar missie.

Voor alle testamenten met duolegaten?
De schrapping van het fiscale voordeel van het duolegaat geldt enkel voor nalatenschappen die openvallen vanaf 1 juli 2021. De datum van overlijden is dus van belang, niet de datum waarop het testament is opgesteld. De nieuwe regeling is ook enkel van toepassing voor nalatenschappen die openvallen in het Vlaamse Gewest. Dit is het geval wanneer de overledene de dag van overlijden zijn/haar woonplaats in het Vlaamse Gewest had. Woonde de overledene in het Waalse of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dan wijzigt er niets. Het duolegaat zal in dat geval nog steeds het fiscale voordeel opleveren.
 
Kijk jouw testament na
Het duolegaat als zodanig wordt dus niet geschrapt en kan je dus nog steeds opnemen in jouw testament. Bestaande testamenten met een duolegaat blijven ook geldig. Maar door de hoge fiscale last zal Vogelbescherming Vlaanderen waarschijnlijk genoodzaakt zijn de begunstiging niet te aanvaarden. Wat je had willen toebedelen aan onze vereniging, zal dan uiteindelijk iemand anders toekomen.
 
Om dit te vermijden, wijzig je best jouw testament. Dat kan op eender welk moment, maar je doet dat best zo snel mogelijk zodat jouw testament is aangepast aan de nieuwe regeling. Jouw notaris kan jou advies geven: voldoet een gewoon legaat ten voordele van Vogelbescherming Vlaanderen – of een ander goed doel – aan jouw wensen of is eerder een schenking aangewezen? Hierop betaalt onze vereniging immers voortaan geen belastingen meer. Alvast bedankt om aan onze vereniging te denken. Meer info over de opmaak van uw testament, vind je op www.vogelbescherming.be

Foto: www.vogelbescherming.be