Als een jaar op zijn einde loopt, zijn de jaaroverzichten niet ver te zoeken. Vogelbescherming Vlaanderen maakte de balans op van één jaar werking van haar Wildlife Taxi Teams (WTT). In 2017 werden maar liefst 1196 gewonde en verzwakte wilde inheemse dieren door vrijwillige medewerkers van het Wildlife Taxi Team gered van een mogelijke dood. De onfortuinlijke dieren waren tegen een venster gevlogen, hingen verstrikt in prikkeldraad, vielen als jong uit het ouderlijk nest of werden gewond aangetroffen langs de kant van een drukke weg. In principe kan iedereen met een gewond of verzwakt wild dier terecht in een erkend opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC). Als je echter niet de mogelijkheid hebt om het dier zelf te brengen omdat je bijvoorbeeld niet over een auto beschikt, kan je gelukkig een beroep doen op het Wildlife Taxi Team. Dit team van vrijwilligers van Vogelbescherming Vlaanderen geeft jou advies en transporteert wanneer nodig het noodlijdende dier naar het dichtstbijzijnde VOC. Er zijn op dit moment WTT’s actief in de regio’s Gent-Meetjesland, Waasland, Midden-Kempen en de provincie Vlaams-Brabant.

Van die 1196 hulpbehoevende dieren moesten er niet minder dan 673 effectief worden overgebracht naar een VOC. Daarenboven konden de vrijwilliger-dispatchers – die instaan voor de telefoonpermanentie – 523 personen met vragen over een wild dier in nood met het juiste advies verder helpen of motiveren het dier zelf naar een VOC over te brengen. Alle mogelijke inheemse wilde diersoorten kunnen gemeld worden. De top drie werd dit jaar vertegenwoordigd door de meer algemene soorten, respectievelijk houtduif (222), egel (115) en merel (98). Er passeerden echter ook enkele aparte soorten de revue: 21 buizerds, 16 steenmarters, 13 grote bonte spechten, 11 torenvalken, 9 bosuilen, 7 slechtvalken, 6 vossen en 4 ijsvogels. Dankzij een snelle interventie en een goede samenwerking tussen melder, vrijwilliger en het VOC konden deze dieren op een professionele manier geholpen worden. Ook de komende wintermaanden kan je in uiterste nood een beroep doen op de Wildlife Taxi Teams. Ze zijn 7 dagen op 7 en van 9 tot 21 uur bereikbaar via het noodtelefoonnummer 03 331 97 00. Een van de vrijwilliger-dispatchers helpt je dan graag verder.

Versterking gezocht
Wil ook jij helpen bij het transporteren van noodlijdende wilde dieren of het beantwoorden van oproepen over wilde dieren? De diverse Wildlife Taxi Teams zijn nog op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Interesse? Neem dan contact op met Jimmy Pijcke via e-mail: jimmy.pijcke@vogelbescherming.be. Vogelbescherming Vlaanderen zorgt voor de gepaste ondersteuning.
Foto’s: www.vogelbescherming.be