Wat serveer je naast kroketten, kalkoen en kerststronk? Jamie Oliver weet raad! Sinds jaar en dag verwent de Britse chef ons met inspirerende creaties en heerlijke klassiekers met een twist. In zijn nieuwste kookboek 7 x anders gaat hij aan de slag met achttien ingrediënten die het meest gekocht worden. Denk bijvoorbeeld aan zalmfilet, aardappels, broccoli, bloemkool en paddenstoelen. Omdat een buitengewoon jaar ook wel anders gevierd mag worden.

Ingrediënten
VOOR 4 PERSONEN | BEREIDINGSTIJD 40 MINUTEN
1,5 liter biologische groente- of kippenbouillon
1 stronk broccoli (375 g)
1 ui
Olijfolie
2 ansjovisfilets in olie van duurzame herkomst
300 g risottorijst
½ bos bladpeterselie (15 g)
1 citroen
extra vierge olijfolie
60 g gorgonzola

Bereiding
Breng de bouillon op laag vuur zachtjes aan de kook. Snijd het harde uiteinde van de broccolisteel, snijd de roosjes in kleine stukjes en hak de steel fijn. Pel en snipper de ui en bak hem met de gehakte broccolisteel en 1 eetlepel olijfolie in een diepe pan op matig vuur 10 minuten, of tot ze zacht zijn.
Voeg al roerend de ansjovis erdoor, gevolgd door de rijst, en bak nog 2 minuten. Schep er een soeplepel bouillon bij en wacht al roerend tot het vocht volledig geabsorbeerd is voordat je een nieuwe lepel toevoegt. Na in totaal 16 tot 18 minuten is de rijst gaar.
Roer halverwege de gehakte broccoliroosjes erdoor. Strooi ondertussen de geplukte bovenste helft van de peterselie in een vijzel, voeg een snufje zout toe en maal tot een pasta. Pers de helft van de citroen erboven uit en werk er 2 eetlepels extra vierge olijfolie door.
Verkruimel het grootste deel van de kaas boven de risotto, pers de rest van de citroen erboven uit, klop alles goed door elkaar en voeg naar smaak peper en zout toe. Voeg een extra lepel bouillon toe om de risotto flink smeuïg te maken, en zet het vuur uit.
Leg een deksel op de pan en laat 2 minuten rusten. Verkruimel de rest van de kaas erboven, besprenkel met de peterselieolie en ga aan tafel.

Tekst: Martyna Majchrzak

Foto: www.ambiance.be