1. RESULTATEN PROVINCIALE WODCA-NACHT 13-14 maart 2021
19% van de gecontroleerde bestuurders reed te snel (9,9% in 2020)
3.5% van de gecontroleerde chauffeurs blies positief (3,0% in 2020)
7 positieve speekseltesten
11 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken

Afgelopen weekend namen zowat alle politiezones van de provincie Antwerpen, de federale politie en de federale wegpolitie deel aan een provinciale WODCA-actie. In de nacht van zaterdag 13/03 op zondag 14/03 controleerden politieagenten tussen 22u en 2u ’s nachts in de hele provincie Antwerpen op alcohol en drugs achter het stuur en op overdreven snelheid.  Omwille van de geldende coronamaatregelen, waaronder de nachtklok die ingaat vanaf middernacht tot 5u ’s ochtends, werden de gebruikelijke WODCA-uren (vrijdag- en zaterdagnacht tussen 22u en 8u en zondagnacht tussen 22u en 6u) aangepast. Hierdoor is het niet mogelijk om de cijfers correct te vergelijken met eerdere provinciale WODCA-acties. In 2020 vonden er wel elk weekend WODCA-controleacties plaats, maar werd er uitzonderlijk geen grootschalige provinciale WODCA-actie georganiseerd.  Om de cijfers toch te kunnen vergelijken, delen we waar mogelijk het resultaat van het volledige jaar 2020 mee.

Resultaten WODCA-snelheidscontroles
502 bestuurders werden op snelheid gecontroleerd. Daarvan reden er 95 te snel (19%).
Resultaten WODCA-alcoholcontroles
1 665 bestuurders werden aan een alcoholcontrole onderworpen, waarvan 59 bestuurders een positieve ademtest aflegden (3,5%).  Van de 59 bestuurders die meer dan de toegelaten 0,5 promille alcohol in het bloed hadden, hadden 34 bestuurders zelfs meer dan 0,8 promille in het bloed (58 %) ( 58% in het jaar 2020).

Resultaten WODCA-drugscontroles
Bij 16 chauffeurs werd een speekseltest afgenomen. 7 chauffeurs testten positief op de speekseltest en moesten een bloedproef ondergaan (44%) (61% in het jaar 2020).
Ingetrokken rijbewijzen
11 rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken.
Toelichting bij de cijfers van de controlenacht van 13 op 14 maart 2021:
Gouverneur Cathy Berx: “Tijdens de nacht van zaterdag op zondag reed maar liefst 1 op de 5 gecontroleerde bestuurders te snel  Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar 2020 en ook de jaren ervoor. Een zeer onrustwekkende evolutie, zeker ook omdat uit de analyse van de weekendnachtelijke ongevallen met dodelijke afloop in 2020 blijkt dat er elke keer overdreven snelheid mee aan de basis lag.
 
Verder werd 3,5% van de gecontroleerde bestuurders betrapt op rijden onder invloed bij grootschalige  van controleacties in de provincie. In vergelijking met de resultaten van het jaar 2020 (3.0 %) gaat het om een lichte stijging.  Helaas blijkt ook deze keer weer dat van de bestuurders die een positieve ademtest aflegden, het ruime merendeel (58%) méér dan 0.8 promille in het bloed heeft.  Opvallend is dat dit cijfer al gedurende enkele jaren buiten gewoon hoog ligt. Voor velen betekent drinken blijkbaar doordrinken. Het bewijst opnieuw dat ‘glazen tellen’ écht niet lukt.

2. WODCA-RESULTATEN 2020
 
Daling van 29% van het aantal nachtelijke weekendongevallen (277 in 2020/392 in 2019) 
 
7 dodelijke verkeerslachtoffers  tijdens weekendavonden – en nachten (2019 = 7)
 
9,9% van de gecontroleerde chauffeurs reed te snel (2019 = 9,4%)
 
3,0% van de gecontroleerde bestuurders dronk te veel (2019 = 3.0%)
 
298 bestuurders speekselden positief (2019 = 423)
 
61% van wie een speekseltest onderging, was onder invloed van drugs (2019 = 48%)

2020 was door de uitbraak van de covid-19-pandemie op heel wat vlakken een uitzonderlijk jaar. De coronacrisis alsook de verschillende coronamaatregelen die sinds half maart 2020 in ons land en in onze provincie van kracht waren en zijn, hadden ook gevolgen voor de wekelijkse WODCA-controles, en voor de grootschalige provinciale WODCA-acties.
 
Maatregelen zoals het verbod op niet-essentiële verplaatsingen tijdens de eerste golf in maart en april 2020, het invoeren van een nachtklok en avondklok in provincie Antwerpen in de periode 29/07-26/08, én de nationale nachtklok die vanaf 17 oktober werd ingesteld en nog steeds van toepassing is, zorgden ervoor dat er tijdens de nachtelijke WODCA-uren (vrijdag- en zaterdagnacht tussen 22u en 8u en zondagnacht tussen 22u en 6u) heel wat minder bestuurders op de baan waren.  Omwille van deze maatregelen konden er ook minder controles uitgevoerd worden in 2020 t.o.v. voorgaande jaren. 
In bijlage vindt u een volledig overzicht van de WODCA-resultaten 2020.
Gouverneur Cathy Berx: “Helaas, zelfs een coronapandemie maakte de weekendnachten in onze provincie niet veiliger.  Ondanks de beperkende maatregelen voor verplaatsingen tijdens de weekendnachten, stellen we vast dat bestuurders nog steeds veel te snel rijden en dat er nog steeds heel wat bestuurders onder invloed van alcohol rijden.  Bovendien testten er procentueel gezien aanzienlijk meer mensen die een drugstest moesten ondergaan, positief op drugs (61% in 2020 t.o.v. 48% in 2019).
 
Ondanks het feit dat het aantal ongevallen wel substantieel daalde (-29%), kon die daling niet verhinderen dat ook in 2020 7 mensen –onder wie 3 motorrijders- het leven lieten in het avondlijke/nachtelijke weekendverkeer in provincie Antwerpen (eveneens 7 in 2019). Initiatieven als de Dag van de Motorrijder (Vlaamse Stichting Verkeerskunde), waarbij motorrijders hun motorrijvaardigheden kunnen opfrissen en hun motor technisch kunnen laten nakijken, blijven dan ook meer dan waardevol en nodig. Helaas moesten de edities van 2020 en 2021 omwille van de coronamaatregelen geannuleerd worden.
 
Verder waren de ongevallen waarbij er een dodelijk slachtoffer te betreuren viel, in hoofdzaak eenzijdige ongevallen.  In minstens twee gevallen was er duidelijk sprake van rijden onder invloed.. Algemeen stelden we vast dat het weinige of minder drukke verkeer op onze wegen voor velen jammer genoeg een aanleiding is tot sneller en roekelozer rijden.  Dat rijgedrag deed de ernst van de ongevallen toenemen. Zo reed er bij de ongevallen met dodelijke afloop steeds minstens één van de betrokkenen te snel.  
Ook na al die jaren blijven de WODCA-acties helaas hun noodzaak bewijzen.
 
Ik dank de politiezones meest hartelijk dat ze de enorme inzet volhielden in deze complexe tijden die niet enkel van de zorgverleners, maar ook van de politiediensten buitengewoon veel inspanning vergen. Overigens, elk verkeersslachtoffer vergroot de druk op de medewerkers van onze ziekenhuizen en zorg die de handen al meer dan vol hebben met de vele covid-19-patiënten. Deze cijfers tonen ook het immense belang van de (goede naleving van de) covid-maatregelen aan. Zonder deze maatregelen en de naleving ervan zouden er zelfs geen bedden meer beschikbaar zijn op ICU om zwaargewonde verkeersslachtoffers te verzorgen en levens te redden.
 
De cijfers zijn duidelijk: al ervaren we een ongeziene gezondheidscrisis met een enorme impact op zowat alle aspecten van ons dagelijks leven. Overdreven snelheid, alcohol en drugs achter het stuur verdwijnen er niet door.  De boodschap is en blijft dan ook rijd altijd en overal voorzichtig. Voor de overheid betekent het: hard werken, veel controleren, de pakkans blijven verhogen. Dat zullen we ook in 2021 samen met onze partners met veel overtuiging en inzet blijven doen.”