Panna cotta op z’n Aziatisch? Die maak je met veel kokosmelk en vanillepoeder, maar met heel weinig suiker. Om het wat vernieuwender te maken komt er bij dit gerecht ook een basilicumsausje aan te pas. Als kers op de panna cotta is ‘ie ook nog eens vegan! Een pracht gerechtje die we te danken hebben aan foodblogger Kamwoj Man van Kind of Asian. 

INGREDIËNTEN VOOR 4 personen

1/2 el
neutrale olie
1 g
agaragarpoeder
400 ml
kokosmelk
2 stengels
citroengras
1 tl
suiker
150 g
vegan yoghurt
1/4 tl
vanillepoeder
30 g
vegan witte chocolade
30 g
basilicum
1 druppel
limoensap
snuifje
zout

vers fruit

BEREIDING

Vet 4 kopjes of ramekins van 200 ml in met de neutrale olie. Roer de agaragar door 30 ml water. Laat 5 minuten staan. Blancheer de basilicum enkele tellen in heet water. Koel meteen af in koud water. Door deze behandeling blijft de basilicum mooi groen. Dep de basilicum droog en verdeel in twee. 

De panna cotta
Kneus met een stamper de stengels citroengras. Warm kokosmelk, agar-water, citroengras en suiker (optioneel) op in een pan. Zodra het kookt zet je het vuur lager. Laat ongeveer 2 minuten sudderen tot de agar is opgelost. Zet het vuur uit. Verwijder de stengels citroengras. 
Roer de koude yoghurt, vanillepoeder en de helft van de basilicum ook in de pan. Roer dit alles tot een glad mengsel. Hak de witte chocolade klein en doe 100 g hiervan in de pan en bewaar 30 g voor de saus. Roer niet meteen om schiften te voorkomen, maar wacht 3 minuten. Roer tot een egaal mengsel en schenk in de kommetjes. 

De basilicumsaus
Warm een kom met 20 ml water 20 seconden op vol vermogen op in de magnetron. Voeg 30 g gehakte witte chocolade en een snufje zout toe. Beweeg de kom heen en weer zodat de chocolade langzaam smelt. Voeg limoensap of appelazijn toe. Voeg 15 g basilicum toe en pureer tot een gladde saus. Zeef de basilicum eruit. Druk de basilicum goed aan. De saus wordt dikker als de chocolade stolt. Blijft de saus dun, smelt dan 10 g witte chocolade gedurende 15 tot 20 seconden in de magnetron. Roer goed door totdat de chocolade volledig gesmolten is. Lukt dat niet, warm de chocolade dan nog eens 10 seconden op. De chocolade mag niet te warm worden of schiften. Voeg een lepel saus toe aan de gesmolten chocoladetaart zodat die langzaam afkoelt. Meng nu alles grondig. 

Opdienen
Het losmaken van de panna cotta gaat het makkelijkst als je het vormpje een paar tellen in heet water zet. Leg een bord op het vormpje en draai het om. Schud een paar keer heen en weer. Zet de vormpjes 1 voor 1 in heet water. Als je ze te lang in heet water laat staan, smelten ze te hard. Garneer met saus, vers fruit en eventueel kleine blaadjes basilicum op de borden of in de kommen.