Ook op zoek naar een manier om de eindejaarsperiode met je eigen beperkte kring toch op een leuke manier door te brengen? Al gedacht aan een kaastafel? Het is een manier om een brede waaier van smaken, geuren en kleuren op tafel te zetten zonder er zelf veel werk aan te hebben. De ‘ideale’ kaastafel bestaat trouwens niet: je vult die in zoals je dat zelf graag hebt.

Je stelt je kaasplank uiteraard samen zoals je zelf wil, op basis van de voorkeuren van je gezelschap en jezelf. Mocht je toch twijfelen, dan ben je wellicht gebaat met volgende basisregels.

Basiskaasplank
Een basiskaasplank telt ten minste drie soorten kaas van mild tot pittig. Een veelzijdige starter bestaat uit een zestal kaassoorten van uiteenlopende smaken en types zodat er voldoende keuze voor iedereen is. Zo bijvoorbeeld 1 witte korstkaas, 1 rode en gewassen korstkaas, 1 blauwaderkaas, 1 harde kaas en 1 geitenkaasje.
Reken op gemiddeld 250 g per persoon als de kaasschotel het hoofdgerecht is. Als dessert volstaat 100 g per persoon. Voorzie voor elke kaas een apart mes zodat de smaken zich niet met elkaar vermengen.

Van mild naar pittig
Om de smaken goed te kunnen proeven, begin je best met de milde kaas en bouw je op naar de meest pittige kaas. Begin je met de meest uitgesproken kaas, dan zal deze smaak de overige kazen overheersen en gaat je kaastafel feestelijk de mist in.

Wat geef je erbij?
– een notenmix (walnoten, amandelen, cashewnoten, hazelnoten,  pistachenoten, pecannoten, kastanjes)
– geroosterde pijnboompitten
– gedroogd fruit (pruimen, abrikozen, rozijnen, vijgen, zongedroogde tomaten…)
– vers fruit (kiwi, ananas, druiven, meloen, passievruchten, lychees, meloen, vijgen, dadels, peren)
– augurken, uitjes, ansjovis, kappertjes
– verse tuinkruiden
– rauwkost: radijzen, kersttomaten, komkommer, selder, waterkers, gesnipperde ui,…
– verschillende soorten brood en verse boter

Presentatie
Leg de kazen op een kaasplank van hout, aardewerk of steen. In bepaalde streken wordt kaas in bladeren verpakt en ook zo opgediend. In de betere kaaswinkel vind je dan ook decoratieve papieren bladeren om de kaasschotel mee op te smukken. Je kan natuurlijk ook echte, goed gewassen bladeren (bijvoorbeeld de grote bladeren van druiven, esdoorn en eik) gebruiken om je schotel te decoreren.
Geef iedere gast zijn eigen kaasplankje of bord en eigen bestek.

Kaas snijden
Een kaasmes heeft een gevorkte punt waarmee het afgesneden blokje kaas kan opgepikt worden. Gebruik bij voorkeur per kaassoort een ander mes.
Elke kaas heeft zijn eigen manier van versnijden, afhankelijk van vorm en samenstelling. Ronde en vierkante kazen worden eerst gehalveerd zoals een taart. Vervolgens kan je er spieën van snijden. Cilindervormige kazen worden in cirkelvormige schijfjes gesneden, dan eventueel in driehoekjes. Halfharde en harde rechthoekige kazen snijd je in sneden of staafjes. Platte, lange kaasstukken worden in een punt gesneden. Specifiek voor zachte kazen kan je een snijdraad voorzien. Dit is een metalen gespannen draadje dat door deze zachte zuivelbereiding getrokken wordt om een stuk af te snijden. Als je zachte kaas met een mes snijdt blijft er meestal teveel kaas aan het mes hangen en ziet de resterende kaas er niet meer zo mooi uit. Ook is dit gebruikte mes dan niet meer geschikt om andere kazen mee te snijden.

Eetbare korst?
De korst van harde en halfharde kazen is doorgaans niet eetbaar, die van zachte kazen wel.
Zowat alle harde en halfharde kazen hebben een dun plastic buitenlaagje dat uitdroging en schimmelvorming moet tegengaan. Deze korst is dus niet geschikt om te eten.
Auteur: Stefaan Van Laere

Foto’s: www.seniorennet.be