Belgoptic enquête 2016: 37% van consumenten let op budget bij aankoop bril! Bijna 50% geeft aan te gaan voor gezondheid, kwaliteit en vertrouwen in een specialist. Voor 13% maakt het allemaal niet uit wat ze waar kopen.
belgoptic.be, een online-platform in verband met alles wat met optiek te maken heeft, deed onlangs een grootschalige enquête. Bij een bevraging van 1064 brildragers werd gepeild naar hun aankoopgedrag. Daarbij kwamen enkele opmerkelijke zaken naar boven.

Bijna de helft (49,5%) geeft aan vooral belang te hechten aan gezondheid en kwaliteit. Ze betalen graag meer bij een specialist die ze vertrouwen.
12,9% geeft aan weinig verschil te zien tussen verschillende opticiens of wat ze verkopen. Ze kopen gewoon waar het hen het best uitkomt.
27,7% geeft aan wel bij een gespecialiseerde opticien te willen kopen maar daarbij op het budget wil letten. Ze zullen kijken naar acties of aanbiedingen om toch kwaliteitsproducten te kunnen kopen.
9,9% van de geïnterviewden let vooral op de prijs en zal altijd daar kopen waar het het goedkoopst is.

Bij een vraag over hun surfgedrag op zoek naar informatie bleek:
dat slechts een kleine 10%  informatie op voorhand inwint over hun aankoop via websites of andere wegen.belgoptic
dat van de gene die dat wél doen gaat 64% web-roomen; eerst online zoeken maar dan uiteindelijk bij een opticien aankopen die dàt kan leveren wat ze gevonden hebben.
dat 15% het ook eerst online probeert te kopen indien mogelijk.
en dat 14% zoekt naar blogs en zich inschrijft in nieuwsbrieven allerhande om op de hoogte te zijn/blijven. Ze zullen kopen daar waar ze de meest professionele informatie lijken te krijgen.

In de gesprekken met de deelnemers kwamen enkele opmerkelijke zaken dikwijls naar boven.
Leesbril dragers beschouwen hun correctie als “nog niet ernstig genoeg voor een echte bril”.
Vele eerder oudere deelnemers bezoeken nog eerst een oogarts voor ze een bril aankopen, jongeren spreken daar niet over.
Vele deelnemers geven aan geïnteresseerd te zijn in meer informatie en kijken uit naar blogs en nieuwsbrieven over “hun probleem”.
Brildragers met “zware correcties” of “pathologiën“ geven aan dat weinig opticiens kennis hebben van oplossingen voor hen.
Vele brildragers vinden brillen duur maar noodzakelijk.

De enquête werd beantwoord tijdens een evenement in Antwerpen, de boekenbeurs. 31,8% van de deelnemers waren mannen, 68,2% vrouwen. De leeftijden varieerden van 12 tot 82 jaar. Iedereen met een bril op of in de hand werd aangesproken. 83,4% daarvan gaf aan permanent een bril te dragen, 14,2% gebruikte het meest een leesbril en 6,7% gaf aan eigenlijk normaal meestal contactlenzen te dragen.