Voor het eerst in zijn traditie van 36 jaar steekt de grootste Zomerzoektocht van Vlaanderen de landsgrenzen over. Vanaf 21 juni tot en met 21 september nodigt Davidsfonds de vele duizenden zoektochtliefhebbers uit naar Hoogstraten, Merksplas, Baarle-Hertog en Baarle-Nassau. “Over grenzen en over muurtjes kijken zit ingebakken in het DNA van onze cultuurvereniging”, zegt Kris Opdedrynck, algemeen directeur van Davidsfonds. “Onze Nederlandse noorderburen zwaaiden alvast heel enthousiast de spreekwoordelijke deuren open om ons en alle deelnemers welkom te heten.”

De leukste zoektocht van Vlaanderen is een jaarlijks feest voor schattenjagers, maar heeft veel meer te bieden dan een verrassende vragenlijst. “Nu we toe zijn aan onze 36ste editie, kunnen we zonder blikken en blozen spreken van een diepgewortelde traditie”, zegt Kris Opdedrynck. “Afgelopen jaren werd niet voor niets meermaals verwezen naar ons event als ‘de Rolls-Royce onder de zoektochten’. Vandaag zou die vergelijking, waar we best trots op zijn, misschien beter verwijzen naar een kwalitatief merk van fietsen of schoenen, want met onze zoektocht richten we ons op zowel wie met de wagen, als wie met de fiets of te voet komt. Daar stopt het maatwerk niet: deelnemers hebben de keuze tussen de pittige klassieke zoektocht of de plezante, meer toegankelijke familievariant. Voor jong en oud wat wils dus.”
 
In de watten gelegd
 
De zoektocht leidt langs verrassende plekjes in Hoogstraten, Merksplas en – over de grens met Nederland – Baarle-Hertog en Baarle-Nassau. “Zowel de toeristische diensten als tal van lokale handelaars doen er als partner alles aan om de deelnemers in de watten te leggen met kortingen of leuke extraatjes. Zo staat een dag zoektocht synoniem voor een ontspannen dag flink genieten met vrienden of familie.”
 
Exclusieve streekgids voor nog meer plezier
 
Het loont de moeite om extra tijd uit te trekken om de Noorderkempen te ontdekken. “Elke deelnemer ontvangt de exclusieve streekgids die we samen met onze partner Xpair Communication realiseerden”, zegt Kris Opdedrynck. “Die kan je lekker thuis lezen als herinnering aan een onvergetelijke dag, maar de streekgids krijgt natuurlijk extra cachet als je er ter plaatse induikt. Je ontdekt er immers de favoriete plekjes en persoonlijke verhalen in van gelegenheidsgidsen als VRT-journalist Lieven Van Gils, zanger/kunstenaar Guido Belcanto, drummer van Golden Earring Cesar Zuiderwijk, Studio Brussel-presentator Thibault Christiaensen en de wereldvermaarde Galapagos-topman Paul Stoffels en zijn echtgenote Katelijne Bruurs.”
 
Enkele citaten uit de streekgids:
Guido Belcanto over de ‘Rijksweldadigheidskolonie voor landlopers’
“Met die ‘vagebonden’ – zo werden de landlopers genoemd – voel ik een zekere verwantschap. In mijn zoektocht naar wie ik ben, ben ik met mijn vrouwelijke geaardheid ook gaan horen bij een groep voor wie in deze maatschappij weinig plaats is.”
 
Paul Stoffels over zijn schoonvader, die net als hij orgel speelde
“Mijn schoonvader, Jos Bruurs, kon een versie van de Brabançonne spelen met de Vlaamse Leeuw er subtiel doorheen geweven. Alleen de goede luisteraar kon het horen.”
 
Thibault Christiaensen over zijn favoriete wandelpaden
“Die weggetjes brengen je naar een cafeetje dat net op de grens met Nederland ligt. Het heet zelfs ‘Café in Holland’, maar wij noemen het ‘Snoeijs’, naar de cafébaas. Zonder dat je het goed en wel beseft ben je ‘in Holland’ en dan weer in ‘Bels’. Da’s hét café om even te stoppen als je een fiets- of wandeltocht doet.”
 
Lieven Van Gils over zijn UNESCO Werelderfgoed-ambassadeursschap
“De Kolonie was een herberg, een ‘thuis’ voor landlopers. Je kan je afvragen of dat geen functie is waar we nu niks meer voor hebben als maatschappij, terwijl de problematiek rond dakloosheid alleen maar groter wordt.”
 
Cesar Zuiderwijk over Baarle-Hertog en Baarle-Nassau
“Zo’n enclave is toch wel iets bijzonders. Heeft die bijzondere grens ermee te maken dat de mensen hier zo hartelijk zijn? Hier kan iedereen goed met iedereen opschieten.”

Info via www.davidsfonds.be