Hartelijk welkom op de Hohenstaufenroute, een ca. 340 km lange, bewegwijzerde en gemakkelijk te rijden route tussen Fils en Rems, Schurwald en Kaltes Feld, een alleenstaande berg op een hoogvlakte in het voorland van de Schwäbische Alb. Tussen Schwäbisch Gmünd, Göppingen en Heidenheim stond de wieg van de Hohenstaufen. Deze adellijke familie uit Zwaben wordt beschouwd als de belangrijkste en meest invloedrijke van de middeleeuwen. Dat de Hohenstaufenroute bestaat, is een goede zaak. Deze route vertelt het verhaal van de machtigste dynastie uit de bloeitijd van de middeleeuwen en leidt de bezoekers in de sporen van de Hohenstaufen door het legendarische Stauferland met de drie ‘keizersbergen’ – de Hohenstaufen, de Rechberg en de Stuifen – als markante symbolen. Dit van verre zichtbare trio bepaalt het landschapsbeeld in het land van de Hohenstaufen.
Alles begon in het Stauferland
De Hohenstaufen waren een dynastie van hertogen, koningen en keizers die zo nu en dan over half Europa regeerden. De Hohenstaufen traden in 1076/77 voor het voetlicht met Frederik I, die keizer Hendrik IV begeleidde op zijn gang naar Canossa en daarna in de adelstand werd verheven. Het zijn vooral twee Hohenstaufen die hun stempel hebben gedrukt op de periode tussen 1150 en 1250: keizer Frederik I Barbarossa en zijn kleinzoon Frederik II.
Ook de Hohenstaufen hebben hun eigen monumenten nagelaten
Als een van de machtigste dynastieën van Europa wisten ze meer dan 800 jaar geleden al waar het goed toeven is. De burcht Hohenstaufen (684 m) vertelt nog altijd over de glorieuze tijden waarin deze de stamburcht van het vorstenhuis was. Zelfs keizer Frederik Barbarossa heeft een tijd in dit eens zo machtige gebouw gewoond. Een bijna volledig behouden burcht van de Hohenstaufen is het Wäscherschloss in Wäschebeuren. In het romaanse klooster Lorsch, dat fungeerde als grafstede van het huis Hohenstaufen en lange tijd een belangrijk geestelijk centrum was, bevindt zich een 30 m lang en 4,5 m hoog, kleurrijk schilderij waarop 200 jaar geschiedenis van de Hohenstaufen is afgebeeld.
Waar keizers en koningen het al naar hun zin hadden
De Hohenstaufenroute loopt door een van de mooiste gebieden in het oostelijke gedeelte van de Schwäbische Alb: het legendarische Wental, het bizarre Eselsburger Tal en het Steinheimer Becken, dat is gevormd door de inslag van een enorme meteoor. Onderweg kom je romaanse kerken en kloosters tegen, wonderlijke grotten en rotsformaties, paleizen en machtige ruïnes van burchten van de Hohenstaufen die stuk voor stuk harmonieus zijn geïntegreerd in het unieke landschap. En ook zijn er oude steden zoals Schwäbisch Gmünd en Bad Wimpfen, die onder de Hohenstaufen rijk en beroemd zijn geworden.
Www.germany.travel