Lokale overheden en regio’s de mogelijkheid geven om voordelig en proactief aan klimaatadaptatie te werken. Dat is de opzet van het Green Team project dat gisteren in het provinciehuis gelanceerd werd. De provincie Antwerpen bundelt haar krachten met die van 10 partners, verspreid over 3 landen, om de methodiek van het Green Team te ontwikkelen, testen en implementeren.  


Lokale overheden zijn verantwoordelijk voor het ontwerp en beheer van publieke ruimte. Er werken teams aan wegeninfrastructuur, groen, riolering, netaansluitingen, … Dat zijn allemaal experten op hun gebied, maar ook mensen die de tijd, kennis of handvaten missen om tegelijkertijd rond klimaatadaptatie te werken. Zonder structurele ondersteuning gaan er geld en veel opportuniteiten verloren.

Green Team to the rescue
Een Green Team methodologie bestaat uit strategieën om klimaatadaptatie te verankeren in de organisatiestructuur van lokale overheden en om middelen efficiënt te benutten. Zo wordt er onderzocht hoe een structurele dienstoverschrijdende aanpak het bewustzijn, de samenwerking en de daadkracht kan stimuleren. Vervolgens wordt de investeringsagenda van enkele pilootgemeenten gescreend op groen-blauwe koppelkansen en quick wins bij bijvoorbeeld geplande straat- of rioleringswerken. Met die roadmap kunnen ook andere overheden in de toekomst aan de slag. De laatste strategie focust op de kennisuitwisseling met de ruimere sector van aannemers, architecten en groenbeheerders.

Jan De Haes, provinciaal gedeputeerde voor klimaat, is blij met de middelen en samenwerking die vanuit het Interreg North Sea project ter beschikking worden gesteld: “Als provincie ondersteunen we de gemeenten in de opmaak en uitvoering van hun klimaatbeleid. Dankzij dit project kunnen we ervoor zorgen dat er meer tijd en geld vrij komt om de klimaatdoelstellingen te behalen.”

Interreg North Sea

Het Green Team project wordt mede gefinancierd door de Europese Unie via het Interreg North Sea Fonds.

Elf partners uit België, Nederland en Duitsland krijgen de komende 3,5 jaar de tijd om de methodiek te ontwikkelen en uit te rollen. Provincie Antwerpen is lead partner voor het project. Elke partner draagt specifieke expertise aan:

  • Provincie Antwerpen, Waterschap HHSK en provincie Emsland hebben ervaring met het ondersteunen en motiveren van lokale overheden op vlak van klimaatbeleid. Via hun netwerken zorgen ze voor kennisoverdracht.
  • Gemeente Putte, gemeente Middelburg en Stad Papenburg zijn de lighthouses of ‘vuurtorens’ die de Green Team methodologie co-creëren, uittesten, valideren en implementeren.
  • Universiteit van Dortmund ontwikkelt strategieën om dienstoverschrijdende samenwerking te bewerkstelligen.
  • De Vereniging voor Openbaar Groen, de Internationale Federatie van Landschapsarchitecten en Adaptatie Atelier verbinden de vraag- en aanbodzijde van klimaatbestendige publieke ruimte.

Om het project in goede banen te leiden werft de provincie Antwerpen momenteel een technische projectleider aan. Meer info over de vacature staat hier. Solliciteren kan tot en met 10 maart.

Foto: Provincie Antwerpen