De stad Antwerpen werkt samen met Buurtwerk Posthof vzw om tegen eind volgend jaar 20 buurtcompostplaatsen te realiseren. Daar kunnen Antwerpenaars samen met hun buren op een gemakkelijke, ecologische en sociale manier groenafval van groenten, fruit en bladeren composteren.
De stad wil het aangeboden huishoudelijk afval per persoon doen dalen, en buurtcomposteren kan daartoe bijdragen. In Antwerpen zijn er al 10 buurtcompostplaatsen waar Antwerpenaars samen composteren. Zo werd vandaag de buurtcompostplaats ‘De Grave Compost’ in de tuin van Woonzorgcentrum Vinck-Heymans officieel geopend in aanwezigheid van de buren en schepen voor stads- en buurtonderhoud Caroline Bastiaens. Tegen eind 2019 moeten er daar nog 10 bijkomen. Daarvoor zoekt de stad samen met Posthof vzw enthousiaste buren die aan dit ecologisch project willen deelnemen.
Op een composthoop kunnen bewoners  groenafval van groenten, fruit en bladeren kwijt. Hoe kleiner het afval, hoe sneller het in compost wordt omgezet.

Voordelen van buurtcomposteren
·         Afval wordt gerecycleerd en komt op een nuttige, milieuvriendelijke manier terug in de natuur. Het geproduceerde compost kan gebruikt worden voor planten, bloemen, de (moes)tuin, … .
·         Buurtcomposteren is sociaal. Buren leren elkaar kennen en werken samen aan een ecologisch buurtproject.
·         Het GFT-afval moet niet meer getransporteerd worden, waardoor de CO2-uitstoot daalt.
·         Deelnemers kunnen hun GFT-afval kwijt wanneer ze willen en hoeven het niet meer in huis te bewaren. Zo vermijden ze geuroverlast.
·         Het is een besparing: wie meedoet, moet geen groene GFT-zakken meer aankopen.

Enthousiaste buren gezocht
De stad zoekt samen met Posthof vzw enthousiaste buren die een buurtcompostplaats willen oprichten. Wie daarvoor interesse heeft, heeft het volgende nodig:
·         Een 20-tal gezinnen die willen deelnemen.
·         Een gemotiveerde werkgroep die werk- en feestmomenten wil organiseren.
·         Een beschutte locatie van ongeveer 15m². Dat kan een openbare plek of een privéplek zijn, mits toestemming van de eigenaar.

Posthof vzw voorziet de aanleg van de buurtcompostplaats, organiseert lesmomenten en volgt de algemene werking en organisatie op.

Op www.antwerpen.be/buurtcomposteren staat alle informatie encontactgegevens. Geïnteresseerden kunnen ook steeds mailen naar stadsakker@posthofvzw.be.

Foto: Stad Antwerpen