Zorgbedrijf Antwerpen mocht woensdagavond in Gent de Gault&Millau Catering Award voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in ontvangst nemen. “We zijn erg blij met deze erkenning”, zegt algemeen directeur Johan De Muynck van Zorgbedrijf Antwerpen. “Voor ons is maatschappelijk verantwoord ondernemen niet iets dat we moeten afvinken op een lijstje, maar iets dat verweven zit in onze hele bedrijfsvoering. Want we zijn er voor de klanten van vandaag én die van morgen.”
Een van de elementen van maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor Zorgbedrijf Antwerpen het opnemen van een actieve rol in de lokale omgeving. In de dienstencentra en woonzorgcentra van Zorgbedrijf Antwerpen zijn buurtbewoners en verenigingen uit de wijk welkom, is er ruimte voor buurtparkeren op locaties waar dat mogelijk is, vinden studenten een rustige studieplek tijdens de blokperiodes of kunnen ze er zelfs op kot. Er zijn ook geregeld activiteiten in samenwerking met scholen, kinderdagverblijven, jeugdverenigingen… of andere lokale partners. Participatie is voor Zorgbedrijf Antwerpen essentieel. Voor de maaltijden bepalen klanten in de dienstencentra en woonzorgcentra mee wat er op het menu komt. In elke nieuwbouwflat nodigen we vooraf senioren uit om de inrichting te beoordelen. En medewerkers kunnen makkelijk hun zeg doen, in de jaarlijkse roadshow of het hele jaar door via een gratis sms aan het directieteam.

Inzetten op sociale tewerkstelling
Daarnaast zet Zorgbedrijf Antwerpen sterk in op sociale tewerkstelling, onder meer in de keukens en bij onderhoud. Op de werkvloer is er met een taalcoach, taalbad en trainingen veel aandacht voor taalondersteuning. Alleen al in de keukens zijn momenteel een tachtigtal medewerkers aan de slag die vaktechnische kennis opdoen, leren werken in een vast arbeidsritme en hun Nederlands verbeteren. Ze lopen een tijdlang mee met een collega, gaan daarna onder begeleiding meer en meer zelfstandig aan de slag en worden zo klaargestoomd voor een reguliere job. Sommigen kunnen voor Zorgbedrijf Antwerpen blijven werken, anderen vinden elders een job.

Met de fiets naar de klanten
Op het vlak van mobiliteit en energie doet Zorgbedrijf Antwerpen eveneens inspanningen. In nieuwbouw zijn duurzaamheid en energieverbruik een evidentie en voor bestaande gebouwen en installaties is er een ambitieus energieplan. Thuisverplegers en thuiszorgmedewerkers rijden vaak naar hun klanten met een (elektrische) fiets. Elke medewerker kan eenvoudig een bedrijfsfiets aanvragen om mee naar het werk te rijden en privéverplaatsingen te doen.
Zorgbedrijf Antwerpen past maatschappelijk verantwoord ondernemen toe op de manier die bij het bedrijf past en die een meerwaarde genereert om aan te wenden voor werkgelegenheid, innovatie, transparantie en een sterke verbinding met de lokale omgeving. Voorzitter Fons Duchateau van Zorgbedrijf Antwerpen: “Als Zorgbedrijf Antwerpen vinden wij dat ondernemen altijd maatschappelijk verantwoord moet zijn. We ondersteunen senioren om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen en staan in voor de zorg die zij nodig hebben als thuis wonen niet meer lukt. Maatschappelijke verantwoordelijkheid hoort daar voor ons intrinsiek bij. We zijn immers een bedrijf dat waakt over een gezond economisch beheer, maar in de eerste plaats zijn we een zorg-bedrijf. We zijn dan ook erg trots dat we deze Gault&Millau Catering Award in ontvangst mogen nemen en dat we hiermee worden bekroond voor ons maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit is bovendien al het tweede jaar op rij dat we met Zorgbedrijf Antwerpen in de prijzen vallen, want in 2017 mochten we de Gault&Millau Catering Award voor Innovatie en Originaliteit in ontvangst nemen voor onze maaltijden.”

Foto: www.antwerpen.be