De micropartikels van verpakkingen van petrochemische oorsprong zijn doorgedrongen tot in de kleinste hoeken van onze planeet. En als er niets verandert dan zal de wereldwijde plasticproductie in de komende tien jaar met 40% toenemen. Er moet dus dringend worden ingegrepen. Precies daarom heeft een groep experts zich op initiatief van Frosch Benelux verenigd om concrete oplossingen te bedenken voor een slimmer en ecologischer plasticgebruik als verpakkingsmateriaal. Plastic heeft heel wat bestaansredenen gezien zijn vele kwaliteiten op het vlak van gebruik en bewaring en zijn aantrekkelijke kostprijs, en de recycleerbaarheid ervan staat dan ook in het middelpunt van de belangstelling. De weg naar een beter gebruik van plastic wordt door Frosch samengevat aan de hand van het principe van de drie ‘R’-en: reduceren, recupereren (voor hergebruik) en recycleren.

Momenteel belandt elk jaar minstens 8 miljoen ton plasticafval in de oceaan en tegen 2030 zou de plasticproductie de kaap van 620 miljoen ton kunnen bereiken[1]. Bovendien mogen we niet vergeten dat de huidige gezondheidscrisis het gebruik van wegwerpproducten, individueel verpakte porties, beschermende uitrusting zoals handschoenen of maskers gestimuleerd heeft.

Toch laat het uitrollen van concrete oplossingen op mondiaal niveau op zich wachten. Daarom heeft de Europese leider in ecologische huishoudproducten enkele belangrijke spelers rond de tafel samengebracht : Niko Vanhaelen, Key Account Manager bij Fost Plus (organiseert en financiert de selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in België), Lotte Krekels, packaging manager bij Carrefour, Herman Konings, consumer behaviour psychologist, Karine Van Doorsselaer, specialiste materialen en ecodesign aan de universiteit van Antwerpen en Emmanuel Mossay, expert in circulaire economie.
[1] Cijfers gepubliceerd door de UNO.

Tekst ondertekend door : Niko Vanhaelen, Key Account Manager bij Fost Plus, Lotte Krekels (packaging manager) bij Carrefour, Herman Konings (consumer behaviour psychologist), Karine Van Doorsselaer (specialiste materialen en ecodesign) aan de universiteit van Antwerpen en Emmanuel Mossay (expert in circulaire economie)

Meer info via https://www.frosch.eco/be/nl/