Een reeks van 33 nauwelijks bekende wapenborden uit de Sint-Romboutskathedraal krijgt de komende twee jaar een grondige restauratie. Het gaat om borden die zijn gemaakt in 1491 voor het Mechelse kapittel van de Orde van het Gulden Vlies. Museum Hof van Busleyden coördineert de restauratie en het onderzoek. De stad Mechelen, de provincie Antwerpen, het museum en de kathedraal zorgen voor de nodige middelen. Het gaat om een van de grootste restauratiewerken voor het museum ooit.

De met bladgoud vervaardigde wapenborden hangen op dit moment nog in de Sint-Romboutskathedraal, maar zijn dringend aan restauratie toe. Bij het grote publiek zijn ze nog nauwelijks bekend, maar hun historische waarde valt niet te onderschatten. De reeks is gemaakt voor het Mechelse kapittel van de Orde van het Gulden Vlies – een van de grootste en belangrijkste feestelijkheden uit de geschiedenis van de stad.

“In onze tentoonstelling Kinderen van de Renaissance waren de eerste twee gerestaureerde wapenborden al te zien. Dankzij het interdisciplinaire restauratieteam was het verschil tussen de voor en na van de restauratie fenomenaal”,  aldus schepen van cultuur Björn Siffer. “Het eindresultaat van de restauratie van alle wapenborden zal het brede publiek kunnen ontdekken in 2024, het jaar waarin België voorzitter is van de Raad van de Europese Unie. De stad Mechelen smeedt daar nu al grootse plannen voor.”

“Als provincie zetten we graag onze schouders mee onder dit grootse restauratie- en onderzoeksproject. Door de krachten te bundelen met verschillende partners, slagen we erin om deze reeks wapenborden opnieuw in haar vroegere glorie herstellen”, aldus Luk Lemmens, eerste gedeputeerde Provincie Antwerpen.

Restauratie live te volgen

“De wapenborden zijn op dit moment nog te zien in de kooromgang van onze kathedraal”, zegt Jan Eeckhoudt, secretaris van de kathedrale kerkfabriek. “Bezoekers staan er niet altijd bij stil hoe bijzonder de borden zijn. De historische waarde van deze reeks is aanzienlijk. Net daarom zijn we verheugd dat ze nu door een team van toprestauratoren onder handen genomen worden.”

De restauratie zal gedeeltelijk gebeuren in het restauratieatelier van Museum Hof van Busleyden.  Bezoekers kunnen binnenkort van nabij volgen hoe de wapenborden in hun oorspronkelijke staat worden hersteld. “Dit is een van de grootste restauratiewerken ooit voor Museum Hof van Busleyden, na de restauratie van de topstukken Besloten Hofjes. Na wetenschappelijk onderzoek en restauratie zullen de meer dan 30 met goud ingelegde wapenborden in al hun schittering te zien zijn in een grootse internationale expo die binnen twee jaar zal plaatsvinden”, aldus Kristl Strubbe, directeur Museum Hof van Busleyden.

Het hele project zal te volgen zijn via www.hofvanbusleyden.be

Foto top: v.l.n.r. Luk Lemmens, Jan Eeckhoudt, Björn Siffer en Kristl Strubbe

Foto’s: www.hofvanbusleyden.be