Antwerpen blijft inzetten op e-inclusie. In navolging van het project ‘Digitaal Inclusieve Wijk’ wordt op 8 september de gelijknamige toolbox gelanceerd tijdens een webinar.
Bedoeling van deze toolbox is andere steden en gemeenten inspireren rond e-inclusie. De lancering vindt plaats tijdens de Week van de Geletterdheid die focust op digitale geletterdheid.
 
Antwerpen zet al jarenlang in op e-inclusie. In de webpunten kunnen Antwerpenaars bijvoorbeeld terecht voor laagdrempelige cursussen en voor begeleiding bij het gebruik van een computer, smartphone of tablet. Toch is de drempel van het webpunt voor sommige mensen nog te hoog. Daarom bundelde de stad 2 jaar geleden de krachten met Gent en Kortrijk voor het project ‘Digitaal Inclusieve Wijk’. Eerst brachten de steden hun expertise en ervaring samen om het concept uit te werken. Daarna startte elke stad met het uittesten ervan in 2 wijken. In Antwerpen is dat uitgebreid naar 5 wijken, namelijk Dam, Kiel, Antwerpen-Noord, Borgerhout en Deurne-Noord. Bewoners met weinig digitale vaardigheden en met weinig toegang tot internet en computers, krijgen zo laagdrempelige ondersteuning in hun eigen omgeving.
 
De coronacrisis heeft de digitale transformatie in een stroomversnelling gebracht. De nood aan ondersteuning van kwetsbare doelgroepen is daarmee extra duidelijk geworden. Daarom wordt op 8 september de toolbox ‘Digitaal Inclusieve Wijk’ gelanceerd. De box bevat materiaal dat helpt om een e-inclusief beleid op te zetten in steden en gemeenten. Alle info staat op www.mediawijs.be/digitaalinclusievewijk.
 
De toolbox wordt gelanceerd tijdens een webinar. Wie wil, kan zich daarvoor hier inschrijven.
 
Schepen voor digitalisering Claude Marinower: “De toolbox is een bundeling van fiches met uitleg over acties die Antwerpen, Gent en Kortrijk gedaan hebben rond e-inclusie. Doel is andere steden en gemeenten inspireren en hen methodieken aanreiken. Daarbij gaat aandacht naar toegang, individuele ondersteuning, digitale oefenkansen, ondersteuning in groep en coördinatie in de wijk. Het project ‘Digitaal Inclusieve Wijk’ loopt nog tot het eind van dit jaar, maar als stad kiezen wij ervoor om ook daarna de wijkgerichte werking verder te zetten.”
 
Het project ‘Digitaal Inclusieve Wijk’ wordt financieel ondersteund vanuit het ING-fonds voor een digitalere samenleving, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting. Meer info staat op www.digitaalinclusievewijk.be.
 
Week van de Geletterdheid
De toolbox wordt niet toevallig gelanceerd tijdens de Week van de Geletterdheid. Deze week vindt plaats van 6 tot en met 10 september 2021 en focust dit jaar op het belang van e-inclusie bij lokale besturen en digitale geletterdheid. Om de impact van digitale ongeletterdheid aan te tonen werden enkele getuigenissen opgenomen die te bekijken zijn op http://ikbenmee.be/home/.
 
De Week van de Geletterdheid is een campagne van het Departement Onderwijs en Vorming, Vocvo, Ligo Centra voor Basiseducatie, Mediawijs, VVSG en de Koning Boudewijnstichting.
 
Strategie voor digitale transformatie
Het project ‘Digitaal Inclusieve Wijk’ past perfect binnen de strategie voor digitale transformatie die stad Antwerpen in juni 2021 lanceerde. De stad wil immers álle stadsgebruikers van Antwerpen bereiken, ook wie nog niet zo digitaal vaardig is of onvoldoende vertrouwen heeft in digitale processen. Daarbij zijn e-inclusietrajecten onontbeerlijk.
 
Chief Digital Officer Youri Segers: “We moeten ervoor zorgen dat we zo veel mogelijk drempels om de toepassingen te gebruiken, wegnemen. Dit doen we door klantgerichte oplossingen aan te bieden, doorgedreven eenvoud na te streven en vertrouwen op te bouwen bij de eindgebruikers. Waar nodig werken we verder aan de digitale geletterdheid van de bevolking. Hierbij zetten we vooral in op het versterken van de digitale basisvaardigheden van Antwerpenaren. Dat gebeurt in webpunten en bij partners, door begeleiding en lessenreeksen.”