DE POESJENELLEN voor volwassenen 

De Neus en De Schele bevinden zich op het avontuurlijke pad wanneer ze de dochter van de Hertog, die betoverd is, moeten gaan helpen. In een betoverd bos met een heks en een tovenaar, moeten ze zoeken achter de blauwe appel. Als de dochter van de hertog hier van bijt is de betovering verbroken.

Theater in het echt plat Aantwaarps met de nodige volkse humor.
Regie: Ben Bervoets
Auteur: Marcus en Ben Bervoets
Cast: Ben Bervoets, Linda Daene, Jan Gilles

Poppentheater  “Klein maar Moedig” brengt vergeten tijden weer tot leven. Dit is een nostalgie die eigenlijk nooit verloren zou mogen gaan. Houten acteurs spelen een verhaal, waarin de poppenspelers de grote marionetten tot leven brengen. Klein maar Moedig brengen ook deze bijzonder verhalen voor de leeftijd van 6 jaar tot 106 en ouder.

Van in de 16e eeuw werden er poesjenellentheater – voorstellingen gehouden in Antwerpen. Maar deze werden vooral erg populair in de 19e eeuw, en dit bij de bewoners in en rond de volksbuurten het meest. Antwerpen kende meer dan veertigtal ‘Poesjes’, verspreid over verschillende wijken. die konden bestaan uit een vast theater of een reizend theater. Omdat het arme publiek zich geen plaatsje in de schouwburg met echte acteurs konden veroorloven werd er met poppen in kelders gespeeld voor een kleine publieksbezetting van 30 a 49 plaatsen op banken.

Eind 19e eeuw bleef er maar 1 poesjenellenkelder over, achter het vleeshuis in de Repenstraat bleven de voorstellingen doorgaan. In de loop der jaren ondervond het poppentheater de druk van echte theaters met echte acteurs en De ‘Poesje’ begon noodgedwongen privé vertoningen te geven voor gezelschappen en verenigingen. Dit is een traditie gebleven is  tot op de dag van vandaag.

 

Het repertoire bleef al die jaren in dezelfde genre werken met volksverhalen en oude ridderromans waarin ze telkens dezelfde poesjenellen de zogenaamde voddenbalen de Neus, de Schele, de Kop, de Bult en Belleke de hoofdrol lieten spelen. Het was ook de traditie om alleen mannen te laten praten en dit werd toch zoveel mogelijk behouden. De voorstellingen werden altijd gekruid met persoonlijke anekdotes van de toeschouwers, dat het geheel plezieriger en aantrekkelijker maakte.

In jaren 1950/1960 was het poppenspel toch nog een topper voor jong en oud. Dan kon je in Antwerpen in groep samenkomen op de Grote Markt aan het standbeeld van Brabo. Met fakkels, accordeonist en een gids wandelde men al zingend door het oude Antwerpen op weg naar de poesjenellenkelder later de Poesje genoemd.

In 1935 opende er ook een poppentheater in Antwerpen in de Sint Niklaaskapel, dit gebouw is ook van de hand van Pieter Appelmans, de architect van de Antwerpse Kathedraal. Het was een uniek poppentheater en werd genoemd naar de stichter als Koninklijke Poppenschouwburg Van Campen. Het bracht in Antwerpen een top entertainment met De Neus, De schele, De Bult en Liezeke. De poppen waren mooier, de decors waren echte kunststukken en voor de toeschouwers betere zitplaatsen. Op 30 april 2016 viel het doek over dit prachtige poppentheater, De Neus, De Schele, De Bult en Liezeke speelde hun laatste stuk na 80jaar in de Historische Sint Niklaaskapel in Antwerpen, Gelukkig kregen de marionetten, decors en alles er rond, een nieuw leven in het Kruitmagazijn in Lillo. Kris Dockx, bekend als Den burgemeester van Lillo kwam tot een Compromis een groot deel van de Collectie poppen en decors en meer, te verhuizen van de kapel naar het kruitmagazijn in Lillo.

Maar hier eindigt dit alles niet. De traditie van het poppentheater voor groot en klein blijft een entertainment in Antwerpen. Nu onder de naam KLEIN MAAR MOEDIG  doet dit poppentheater tijdens de herfstvakantie, kerstvakantie zijn intrede in het Fakkeltheater. Het Berchemse poppentheater van Ben en Marcus Bervoets bijt er nu de spits af met de volwassenen voorstelling HET STALLEKE ONDER DE BLAUWE APPEL. Zo blazen de Bervoets een oude traditie weer nieuw leven in. Klein Maar Moedig zag veertig jaar geleden het licht in de Groenenhoek Berchem, vertelt Ben Bervoets. Marcus Bervoets, onze pa, hield voorstellingen in de kelder van het ouderlijk huis, toen de gewezen poppenschouwburg Van Campen een poppenspeler zocht is ons theater in 1992 verhuisd naar de Lange Nieuwstraat 3 in de Sint Niklaaskapel. Zij konden zich daar helemaal uitleven verzorgden er alle voorstellingen voor de kinderen. Na het sluiten van het poppentheater Van Campen gaf vader en zoon Bervoets het niet op. Vader Bervoets was een echte kunstenaar in het maken van poppen. Hij begon deze eerst te maken in papier-marché die ze nu nog gebruiken. Voor het poppentheater Klein Maar Moedig gebruiken ze maar liefst een 205 Marionetten. Een gedeelte hebben ze nog kunnen recupereren uit Van Campen theater, maar nu hebben ze alles zelf in de hand. Vader en zoon Bervoets zijn echte genieën in het creëren van de marionetten houtsnijden, kostuums maken, decors schilderen de technici en vele andere dingen die een voorstelling tot stand moeten brengen. De nu houten acteurs, volledig met de hand uitgesneden met bewegende ledematen en zelf gemaakte kledij zijn door Marc Bervoets in zijn eigen atelier vervaardigd, poppenspelers en crew staan onderleiding van Ben Bervoets en brengen de grote marionetten tot leven. Het poppentheater waar muziek en het zingen ook niet zal ontbreken. Een genot voor volwassenen en kinderen en wat je zeker niet mag missen.

 

Van 17/12/2021 ging HET STALLEKE ONDER DE BLAUWE APPEL in première en zal spelen tot en met 29/12/2021 in de kleine Fakkel

Extra voorstellingen: 12/02/2022, 20/02/2022,26/02/2022

Te verwachten in de kleine Fakkel:

Van 11/12/2021 tot en met 05/01/2022 – DE VLINDERKONING

Van 12/02/2022 tot en met 12/03/2022 – POL DE PECHVOGEL

Van 04/04/2022 tot en met 16/04/2022 – GEVAAR IN KROTTELAAR

INFO en RESERVATIE 070/246.036

www. fakkeltheater.be