Inspiratie nodig voor een citytrip? Kortrijk gaat prat op zijn verleden en kijkt hoopvol naar haar toekomst. Maar tussen gisteren en morgen ligt vandaag en op dit ogenblik worstelt deze West-Vlaamse stad – zoals zoveel andere West-Europese steden – met haar identiteit, die in essentie Vlaams is. Op 11 juli herdenken de Vlamingen op heden immers nog steeds de Guldensporenslag, die daar in 1302 gestreden werd.

Tegen de historische achtergrond van Kortrijk verwacht je nu niet meteen een uitsluitend Franstalige ober op het terras van een café op de Grote markt en evenmin een eentalig Engelse menukaart in een restaurant aan de Waterpoort of dito informatiemap in de kamer van het grootste hotel van de stad. In ruim 700 jaar kan er gelukkig natuurlijk veel veranderen, maar het impact van de immigratie op dit provinciestadje nabij Calais laat alvast een deel van de autochtone bevolking niet onberoerd.

Spicy Lemmon
Maar die multiculturaliteit heeft uiteraard ook haar goede kanten. Zo kan je er in het restaurant Spicy Lemmon kennismaken met een verrassende Iraanse keuken. In tegenstelling tot wat deze pittige naam laat vermoeden, is het de bereidingswijze van de in een sharing concept geserveerde gerechten, die typerend zijn voor de smaakbeleving. Een veelheid aan bekende en minder bekende groenten worden op een houtvuur gegaard en met een originele mix aan kruiden opgediend. In de druk bezochte zaak entertaint de Portugese barman het publiek met zijn kunstjes bij de bereiding van originele cocktails.

d’ Oude burcht
Toch liever een verfijnde klassieke keuken? Dan is het huiskamerrestaurant d’ Oude burcht een aanrader. Olivier en An-Sofie maakten met succes gebruik van de Corona lockdown om het interieur te vernieuwen en naambekendheid te verwerven via zeer gewaardeerde afhaalgerechten. Bij navraag blijken de niet gesigneerde decoratieve werken enkel akoestische panelen, die het nodige soelaas brengen in ruimtes zonder gordijnen en tapijten. De echte kunstwerken zijn van de hand van de chef en worden hier met deskundige uitleg door de vrouw des huizes geserveerd. De verwachtingen, die een mooie Gault-Millau-score wekt, worden ruimschoots ingelost.

Café Rouge
Koffiehuizen zijn er legio in Kortrijk. Gaande van heuse hyper hygiënische branderijen tot salons waar je tussen de katten van je bakje troost geniet. Van locaties, die veel weg hebben van een kunstenaarsatelier tot rustige oases met terras in het groen of bij de Leie. Café Rouge in de schaduw van de Sint-Maartenskerk is er een van de laatste soort, waar men koffie met alles erop en eraan serveert van de lokale branderij Viva Sara.

A cup of George
Het mag dan ook niet verbazen dat de toeristische dienst van de stad een heuse wandeling uitwerkte onder de naam ‘A cup of George’. Deze George is George Washington – niet de president – , maar een in Kortrijk geboren gelijknamige uitvinder en koffiemagnaat, die in de eerst wereldoorlog furore maakte met zijn oploskoffie. De wandeling eindigt in Viva Sara Kaffee op de Grote Markt, dat met een ruim assortiment koffieblends, origines en een honderdtal verschillende soorten thee een droomplaats is voor de koffie- en theeliefhebber.

Hotel Damier
Citytrippers, die weg zijn van oude gebouwen, kunnen op de Grote Markt van Kortrijk niet enkel bij het belfort en het stadhuis hun hart ophalen, maar moeten ook zeker een bezoek brengen aan hotel Damier. Dit hotel werd in 1398 opgericht onder de naam ‘Huis ten Scake’ en is daarmee nu het oudste hotel van Vlaanderen. De huidige prachtige rococo gevel dateert van 1769. Via de oude koetsdoorgang kom je in de receptieruimte met lounge waar de majestueuze trap uit de tijd dat er nog geen liften bestonden meteen in het oog springt. Je kan deze imposante ruimte ook bereiken via het café, dat met zijn hoge spiegels de grandeur van weleer uitstraalt. In de koetsdoorgang hangt een lijst van bekende wereldburgers van vroeger en nu die in dit hotel verbleven.

Begijnhof
Zoals de meeste Vlaamse steden heeft ook Kortrijk een begijnhof. In deze oase van rust in het midden van de stad woonden onafhankelijke sterke vrouwen: feministes avant la lettre. Zij die het konden betalen, kochten er een eigen huisje. Minder gegoede deelden een plek in een gemeenschapshuis. Sinds 9 juli 2021 is de restauratie van dit deel van de stad voltooid. Een belevingscentrum in de Sint Annazaal geeft een dynamisch en interactief inzicht in het doen en laten van de vrouwen van het Sint-Elisabeth begijnhof. In de gotische Sint Mattheuskapel staat het oudste orgel van de Nederlanden.

Texure
 Hoe verleden en heden letterlijk ‘verweven’ zijn, ontdek je in Texture, een museum over de Leie en haar vlas. Ooit was Vlaanderen wereldwijd bekend om zijn linnen. In de wonderkamer op het gelijkvloers van een gewezen vlasverzendhuis langs de Leie, toont men op speelse wijze hoe datzelfde vlas vandaag verwerkt wordt in een onverwacht gamma alledaagse gebruiksvoorwerpen.
In de Leiekamer op de eerste verdieping zie je hoe de vlasteelt langs de ‘Golden river’ een ganse industriële revolutie ontketende. In de schatkamer op zolder is het genieten bij het zien van al die schitterende damasten, ragfijne kantwerken en verbazende weefsels. 

Buda-eiland
Tussen twee armen van de Leie ligt Buda-eiland, een wijk in volle ontwikkeling en een mekka voor de artistieke bezoeker. De Budatoren, met zijn 3.000 m² tentoonstellings- en workshopruimte,  biedt een platform waar allerhande kunstenaars hun ding mogen doen. In de zomer worden de Leieboorden er omgetoverd tot Buda Beach, een strand met ligweide.
Het rechttrekken en verbreden van de Leie in de loop van de vorige eeuw om grotere schepen een vlottere doorvaart te verlenen, was ontegensprekelijke de aanzet en impuls om de facelift van Kortrijk in de 21ste eeuw gestalte te geven.

Stadskernvernieuwing
Intussen ontpopte de binnenstad zich als shoppingparadijs. ‘K in Kortrijk’ is een woon- en winkelcentrum van 34.000 m² handelsruimte, 84 wooneenheden en ondergrondse parking.
Het 15 jaar oude Museum 1302 moest eind 2021 haar deuren sluiten om plaats te maken voor een nieuw project waarbij de Groeningenabdij een heuse tentoonstellingssite met internationale allures moet worden. De Guldensporenslag verdwijnt hiermee echter niet uit beeld. Integendeel! In de O.L.Vrouwekerk komt een multimediaal pareltje, waarbij onder meer de wanden van die kerk als scenografie gebruikt worden om de Guldensporenslag in alle glorie te laten herleven.

Foto’s: Frans Oyen / www.seniorennet.be
Meer informatie
www.toerismekortrijk.be
www.Toerisme-Leiestreek.be