Na 150 jaar komt de historische Kipdorpsite terug aan het licht. Kipdorp was een van de vijf toegangspoorten van de Spaanse omwalling, die gebouwd werd in opdracht van Karel V tussen 1542 en 1553. Ze bestond uit 4 delen: het bastion, de brug, de poort en de stadsmuur. Met de werken aan de Noorderlijn is een deel van het bastion nu opgegraven en wordt gestart met het vrijmaken van de brug. De kazematvloeren van het bastion worden eind deze week verwijderd. De brug wordt bewaard en zal vanaf 2019 deel uitmaken van het vernieuwde Operaplein.
De zuidflank van het bastion wordt momenteel door archeologen onderzocht en geeft haar geheimen prijs. Ten eerste zijn er de twee wanden van de poterne, de ondergrondse doorgang waarlangs de 19de-eeuwse kazemat werd bereikt. Ten tweede is er de kazemat zelf, de ruimte met drie geschutsvloeren waar de kanonnen werden opgesteld. Twee van deze vloeren liggen vrij en geven een idee van hoe de stadstoegang werd verdedigd. Deze vloeren worden verwijderd om de 16de-eeuwse bastionfase te onderzoeken.
Vorige week werd ook gestart met de uitgraving van de Kipdorpbrug. Uit bronnen en eerder onderzoek weten we dat deze 90 meter lang, 7 meter breed en 7 meter diep was. Ze liep in twee grote bochten over de stadsgracht en verbond zo de landszijde ter hoogte van Borgerhout met de stad. De komende weken zal de brug tot 3,5 meter diep worden uitgegraven en haar geheimen steeds meer prijs geven.

Foto top: Zicht op de kazemat met rechts in beeld één van de gewelfbogen van de Kipdorpbrug. © Lucid

Foto tekst: De archeologen leggen de Kipdorpbrug bloot. © Lucid