Hou je ook zo van kaas? Je bent zeker niet de enige! Het aanbod aan kazen uit binnen- en buitenland is zodanig gevarieerd dat er zeker voor elk wat wils bij zit. Kaas kan trouwens de hele dag door van bij het ontbijt tot en met ‘s avonds als tussendoortje bij de televisie. En ook het hele jaar door, niet in het minst in de lente want dan komen heel wat verse kazen op de markt.

Kazen met karakter
Het karakter van de verschillende soorten kazen is bijzonder uiteenlopend. Scherp, droog, brokkelig, maar evengoed zacht, romig, rijk en zacht: het smakenpalet van de ware kaasliefhebber wordt verwend. Ook de neus krijgt tal van prikkels, gaande van heerlijk aromatisch over een typische zachte schimmelgeur tot uitgesproken en zelfs stinkend.

Een vlag die vele ladingen dekt
Kaas is een vlag die vele ladingen dekt. Het is bij uitstek een levend(ig) product, op zijn best een streling voor de zintuigen maar op zijn slechtst een flauwe imitatie. Elke goede kaas is in feite een hoofdstuk in het Grote Kaasboek op zich. Zo kunnen in hetzelfde dorp kazen die op dezelfde manier gemaakt worden toch anders smaken, afhankelijk van het gras dat de koeien die de melk leverden hebben gegraasd en het seizoen waarin dat gebeurde.

De lente is een perfect kaasseizoen
Tijdens de lente prijkt de zon af en toe al volle glorie aan de horizon. Alles komt tot volle rijping, zo ook in de donkere kaaskelders waar de kazen die in de loop van de lente worden gemaakt karakter krijgen. De weiden staan vol gras, bloemen en kruiden. Vooral op de bergweiden produceren koeien maar ook schapen en geitenmelk van uitstekende kwaliteit, die tot aromatische kazen wordt verwerkt.
Dit is het seizoen van de Brie, Camembert, witschimmelkazen en boerenkazen met zachte zuivel. Ook frisse geitenkazen zoals Cabécou de Rocamadour, Crottin de Chavignol en Saint-Maure (om er maar enkele te noemen) groeien tot diep in de zomer naar hun topsmaak toe.
De Gruyère van de alpenweiden wordt rechtstreeks gefabriceerd door de ‘armaillis’ (de koeherders uit het hooggebergte). Deze alpenweiden zijn rijk aan wilde grassoorten, wat een duidelijke invloed op de smaak heeft. De productie van deze kaas is beperkt tot het einde van de lente en de zomer. De eerste Gruyères van de alpenweiden zijn net op tijd rijp voor de eindejaarsperiode en gelden bij de kenners als een absoluut topproduct omwille van de fijne, maar toch kruidige smaak.

Kaas van eigen bodem
De diverse Belgische kaasfabrikanten bieden een fantastisch gevarieerd aanbod aan. Je vindt hier zeker je gading in om ook in de lente een verrassende kaasselectie aan te maken die verder gaat dan de klassiekers.
Snel te serveren
In de lente stijgt (hopelijk) de temperatuur en kiest de consument doorgaans voor lichte maaltijden en tussendoortjes. Hier kan kaas een belangrijke rol bij spelen. Apart als aperitiefhapje of dessert, als smaakmakend ingrediënt in bereidingen en slaatjes: kaas is uitermate veelzijdig. De kaas wordt trouwens vaak afgestemd op je drankkeuze. Een aperitief, een stevig glas wijn, een verfrissend biertje: voor alles bestaan aangepaste kazen.

Ruim aanbod
De zware, romige kazen doen het nu minder goed en maken plaats voor een typisch lenteassortiment van licht verteerbare kazen met een frisse smaak. Zet dus volop in op light kazen, mediterrane kazen, geitenkazen en kazen met fruit of kruiden. Kazen met smaken zoals basilicum, olijf en extra accenten zoals honing zorgen voor een bijkomende sensatie in de mond.
Het oog wil ook wat
Kazen met een kleurtje zoals rode kaas met zongedroogde tomaten en groene pestokaas vallen op in het bord en doen alleen maar naar de vakantie hunkeren.

Warm of koud?
Met kaas kunnen we werkelijk alle kanten op. Heel klassiek in blokjes op het bord met wat selderijzout, op een stokje met stukjes fruit: zelfs in de meest eenvoudige vorm kan je ook in de lente al met kaas scoren.
Mediterrane kazen zoals mozzarella en feta lijken wel voor dit seizoen gemaakt. Ze kunnen in slaatjes niet ontbreken. Deze kazen zijn verkrijgbaar zowel in geheel als gemalen of verkruimeld.
Bij de lente denken we bijna vanzelfsprekend ook aan de barbecue. Veel mensen krijgen al spontaan het water in de mond wanneer ze de grill ruiken. Waarom ook geen kazen gebruiken wanneer de houtskool staat te gloeien? Kaas heeft op de barbecue zeker zijn plaats, en is ook een uitstekend alternatief voor de vegetariërs (helaas niet de veganisten) en zij die wat minder vlees willen eten.

Halloumi of Berloumi
Zo is Halloumi dé grillkaas bij uitstek omdat deze niet smelt. Wil je echt de lokale toer opgaan dan kiest u voor Berloumi, de Belgische versie van deze Griekse kaas.
Smeltkazen en raclette
Ook zijn er typische smeltkazen, die kunnen gebruikt worden op brood, tussen een hamburger of verwerkt. Misschien wat gedurfd is een raclette. In Zwitserland overigens een typisch lente – en zomers gerecht, want de boeren die destijds ‘overzomerden’ in de hoge Alpen roosterden ’s avonds kun kaas en schraapten de toplaag af met wat boter. Ideaal voor een Zwitserse lenteavond…

Auteur: Stefaan Van Laere

Foto’s: www.seniorennet.be