Dit jaar viert Gent Smaakt haar tiende editie en dat betekent dat alles grootser wordt aangepakt. Het vierdaagse festival dat de lokale keuken, restaurants en producten in de kijker zet, gaat ditmaal op vier verschillende locaties door. Krijg je al goeste? Zet dan zeker het hemelvaartweekend van 26 t.e.m. 29 mei in je agenda. 

Het grootste culinaire festival van het land vindt dit jaar plaats in Gent. Het evenement Gent Smaakt, dat jaarlijks op heel wat belangstelling kan rekenen, breidt uit. In plaats van op één locatie, kan je dit jaar terecht op vier sites die elk een eigen culinaire invulling krijgen. De focus ligt hierbij steeds op lokale restaurants en producten, allemaal afkomstig uit Groot Gent. Organisator Sandra Van Steenkiste toont zich alvast enthousiast: “Daar waar de 400.000 passanten in het verleden konden proeven van Gentse restaurants, voorzien we nu vier verschillende zones met een eigen, typische Gentse invulling.”

Eetplezier maal vier 
De vier verschillende locaties waar het festival dit jaar doorgaat, zijn de Korenmarkt, Klein Turkije, het Gouden Leeuwplein en de Stadshal. “Wie bekend is met de stad, weet dat die naast elkaar liggen. Je kan dus makkelijk van de ene plek naar de andere wandelen”, legt Sandra uit. “Aan de Korenmarkt kan je proeven van Gentse restaurants die de focus leggen op wereldkeuken. Denk maar aan Italiaans, mediterraans, Nepalees, Libanees, …  Loop je door naar Klein Turkije, dan kan je ambachtelijke, lokale producten kopen.” Gent heeft naast cuberdons en gandaham namelijk ook heel wat andere lekkernijen te bieden. Denk maar aan Gentse bieren, charcuterie of lokaal gebrouwen kombucha: perfect voor wie niet genoeg kan krijgen van de Arteveldestad en graag een stukje mee naar huis neemt. 

Wie zijn culinaire ontdekkingstocht verderzet, komt terecht op het Gouden Leeuwplein. “Hier staan streetfoodkraampjes met Gentse producten in de hoofdrol en een bar met Gentse dranken. De bijnaam van dit plein is trouwens het drakenpleintje en het draakje staat bij ons symbool voor kindvriendelijkheid. Het sprak dus voor zich dat we hier kinderanimatie zouden voorzien, steeds in het thema van eten en drinken. Er zal een heus kinderrestaurant op poten worden gezet, waar de kinderen hun ouders koken en bedienen. Je kan niet vroeg genoeg beginnen”, lacht Sandra. 
Gentse gastronomie van de bovenste plank vind je bij het Chef’s Island by Gault&Millau aan de Stadshal. “Gentse chefs uit de gids maken hier hun signature dish klaar voor het grote publiek. Rondom het eiland stellen we ook creatieve horecaconcepten uit de stad voor, zoals een dessertbar en een croquettenbar.”

Meer dan eten 
Toegang tot het culinaire evenement Gent Smaakt is volledig gratis en eten, drinken en lokale producten aankopen, kan rechtstreeks bij de handelaars. Maar er is meer te doen dan smullen. Wie graag zelf aan de slag gaat, kan zich inschrijven voor de vele workshops die georganiseerd worden. Wat dacht je van leren distilleren, koken met wilde kruiden, fermenteren voor beginners of ecologisch inkopen en bewaren? Op deze manier is je honger naar kennis eveneens gestild. 

Ook wij van Culinaire Ambiance zijn er bij tijdens het hemelvaartweekend van 26 t.e.m. 29 mei. Bezoek onze stand en geniet van 50% korting op ons jaarabonnement. Tot snel! 

Foto’s: www.ambiance.be