Vogelbescherming Vlaanderen heeft een nieuwe directeur: Hasselaar Frederik Thoelen (31) – onder meer bekend als de man die in het tv-programma ‘Dieren in Nesten’ met behulp van trailcams wilde dieren ontmaskerde nadat ze bij mensen op bezoek waren geweest – neemt de fakkel van Jan Rodts over. Op 27 maart 2017 is het officieel: dan start de Limburgse bioloog als algemeen directeur op het nationaal secretariaat van Vogelbescherming Vlaanderen in het Stadspark van Sint-Niklaas. Tot zijn takenpakket behoort onder meer het coördineren van de dagelijkse werking, de realisatie van de strategische doelstellingen, de brug vormen tussen personeel en de raad van bestuur, netwerken met andere natuurverenigingen, overheden, enz. De Raad van Bestuur van Vogelbescherming Vlaanderen heeft op zijn zitting van 21 februari jl. de aanstelling van Frederik Thoelen als nieuwe directeur unaniem goedgekeurd en hem veel succes gewenst.
“Wij hebben de hoofdvogel afgeschoten”, zegt Jan Rodts die na 28 jaar de directeursfakkel doorgeeft. “Frederik heeft voor deze functie gesolliciteerd en hij was de persoon die het beste paste in het profiel dat we zochten. Er waren dertien kandidaten en hij is weerhouden na een selectieprocedure door een extern bureau. Vogelbescherming Vlaanderen zocht niet alleen een goede manager, maar ook iemand met een hart voor de vereniging en de natuur. Frederik is de ideale figuur en kent als trouw lid van de raad van bestuur van Vogelbescherming Vlaanderen het huis al jaren.” Frederik heeft zo’n tien jaar in het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek gewerkt, één van de negen Vlaamse opvangcentra voor vogels en wilde dieren die door Vogelbescherming Vlaanderen overkoepeld en gecoördineerd worden.
De voorzitter van Vogelbescherming Vlaanderen, Geert Van Hoorick, dankt Jan Rodts omdat hij zich als selfmade man heeft ontwikkeld tot het boegbeeld van de Vogelbescherming in Vlaanderen. “Geen inspanning voor de goede zaak, binnen of buiten de werkuren, was hem teveel. Dit heeft veel van hem gevergd en het is dan ook – zeker nu er een tijdperk aanbreekt waarin van een directeur wordt verwacht dat hij ook een manager is naar het personeel toe – niet abnormaal dat hij als midden vijftiger de fakkel wenst door te geven”. Daarbij benadrukt hij meteen dat Jan de vereniging niet verlaat. Hij stopt enkel als directeur en blijft dus in dienst. Zo zal hij verder als hoofdredacteur van het driemaandelijks tijdschrift ‘Mens & Vogel’ en als woordvoerder met inhoudelijk werk bezig blijven. “Ongetwijfeld zal de nieuwe directeur mee kunnen profiteren van Jans expertise en ervaring”, voegt de voorzitter er nog aan toe. Op het secretariaat van Vogelbescherming Vlaanderen werken momenteel tien mensen.
Foto: Frederik assisteert op deze foto een dame van 105 jaar tijdens de vrijlating van een gerevalideerde buizerd

www.vogelbescherming.be