De onmogelijke dilemma’s van een Joodse blokoudste in Auschwitz

De nazi’s kenden me bij de naam is een buitengewoon ontroerende memoires van de Australische Slowaakse Holocaust overlevende Magda Hellinger, die een onnoemelijk aantal levens in Auschwitz heeft gered door dagelijkse daden van moed, vriendelijkheid en vindingrijkheid.

In maart 1942 werden de vijfentwintigjarige kleuterjuf Magda Hellinger en bijna duizend andere jonge Slowaakse vrouwen naar Polen gedeporteerd op het tweede transport van Joodse mensen die naar het concentratiekamp Auschwitz werden gestuurd. De vrouwen kregen te horen dat ze in een schoenenfabriek zouden werken.

‘De nazi’s kenden me bij naam’ is het levensverhaal van Magda Hellinger, die als blokoudste werd aangesteld in Auschwitz-Birkenau en onmogelijke keuzes moest maken. Ze had de leiding over het beruchte Block 10, waar honderden vrouwen leden onder de medische experimenten die op hen werden uitgevoerd. Magda’s leven werd hiermee een balanceeract op het scherpst van de snede: met kleine daden van medemenselijkheid en moed redde ze talloze mensenlevens, maar liep daarbij voortdurend het risico om de verdenking van de SS op zich te laden en geëxecuteerd te worden. Door haar innerlijke kracht en instinct om te overleven lukte het haar om vriendschappen op te bouwen met de vrouwen die zich onder haar hoede bevonden en zelfs respect te krijgen van de nazi-officieren.

Dit verhaal is gebaseerd op Magda’s persoonlijke verhaal en aangevuld door het zorgvuldige onderzoek van haar dochter Maya Lee. Het is een indrukwekkende vertelling die een beeld schept van moed en veerkracht van de menselijke geest en is een inspiratie om te blijven geloven dat het goede zelfs in de meest vreselijke situaties kan standhouden.

 

Auteur:Magda Hellinger, Maya Lee, David Brewster

ISBN: 9789023960799

Prijs: € 21,99

Uitgever: mozaïek/VBK media