Oorlogswonden verzorgen na aanslagen: zijn onze hulpverleners er op voorbereid? Na politiediensten en brandweer leidt Campus Vesta nu ook het ziekenhuispersoneel van de provincie Antwerpen op. De opleiding Tactical Emergency Casualty Care betekent een andere benadering van prehospitaal werken.

Het eerste ziekenhuis dat de opleiding volgt, is het Heilig-Hartziekenhuis Lier. Is het logisch dat ziekenhuizen mee op de kar springen? Mathijs Aerts, hoofdcoördinator medische opleidingen Campus Vesta, vindt het een zeer slimme zet. “Aanslagen kunnen overal gebeuren en de spoedafdeling van het Heilig-Hartziekenhuis werkt ook prehospitaal tijdens dringende medische interventies. Campus Vesta was al voor de aanslagen in Brussel bezig met het opleiden van instructeurs om deze opleidingen te geven. Meteen na de aanslagen begonnen de opleidingsreeksen voor politie en brandweer. Nu is de medische zuil aan de beurt.”

Tactical Emergency Casualty Care focust zich op het vermijden van overlijdens en vergt van medische interventieploegen een andere aanpak van het prehospitaal werk. Je leert hoe je bij massieve bloedingenledematen afbindt met een tourniquet, hoe je chest seals aanbrengt bij schotwonden in de borstkas, enz. “De opleiding vloeit voort uit de militaire versie Tactical Combat Casualty Care waarmee Defensie in 2004 startte. In 2016 startten we in België met de civiele opleiding Tactical Emergency Casualty Care. Beide opleidingen baseren zich op de grafiek van Bellamy. Onderzoek rond overlijdens op het slagveld brengt in kaart dat we bij oorlogsverwondingen, schot- en steekwonden het aantal overledenen kunnen terugdringen met 15% door andere medische technieken toe te passen,” aldus Mathijs Aerts.

Foto’s: copyright Provincie Antwerpen