België werkt aan een eigen instrument op Mars. Ruimtevaartpionier Antwerp Space heeft zopas een contract getekend met het Europees Ruimtelijk Agentschap ESA/PRODEX voor de bouw van LaRa (Lander Radioscience). De radiozender/ontvanger zal Mars en de aarde met elkaar verbinden, de planetaire wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) zullen de rotatie en de structuur van de ‘rode planeet’ vanuit ons land bestuderen.

LaRa – kort voor Lander Radioscience – is een primeur voor de ruimtevaart in ons land. LaRa zal het allereerste Belgische instrument op het oppervlak van Mars worden. De radiozender en ontvanger zullen Mars en de aarde met elkaar verbinden. Zo kunnen de wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van België de rotatie en de inwendige structuur van Mars bestuderen. LaRa zal deel uitmaken van ExoMars 2020, een gezamenlijke missie van het Russische Ruimtevaartagentschap Roscosmos en ESA.
De overeenkomst tussen ESA/PRODEX (Europees programma voor de ontwikkeling van wetenschappelijke experimenten) en Antwerp Space, een van de oudste en belangrijkste ruimtevaartbedrijven in België, betekent de laatste stap vóór het vervaardigen van LaRa. “Deze handtekening is een belangrijke doorbraak”, zegt Véronique Dehant (Observatoire Royal de Belgique), hoofdonderzoeker van LaRa. “Het is een bekroning voor de inspanningen van het onderzoeksteam, dat al ruim een decennium aan het ontwerp van het instrument werkt. Het is een hele eer voor Antwerp Space om mee te mogen bouwen aan een hoogwaardig wetenschappelijk instrument voor het oppervlak van Mars”, reageert CEO Koen Puimège. “Een mooie erkenning van de hoge technische competentie van onze teams die betrokken zijn bij dit prachtige avontuur.”

Illustratie van het instrument LaRa (Credits: Antwerp Space)
Het instrument LaRa bestaat uit drie antennes (rechts) en een elektronicabox (links) die onderling verbonden zijn. De twee kleine antennes worden gebruikt om radiosignalen van Mars naar de Aarde te zenden, de grootste antenne ontvangt radiosignalen van de Aarde.

Foto’s: Holy2