In zes steden of gemeenten halen we verharding weg en leggen we in de plaats Groene Hoekjes aan

Groene Hoekjes hebben een heleboel voordelen. Ze bevorderen de infiltratie van regenwater. Je kan er genieten van extra schaduw, een ommetje maken of even tot rust komen. En het ziet er nog eens mooi uit ook. Naast de populaire ‘Groene Oases’ biedt de provincie nu ook de ‘Groene Hoekjes’ aan.

Elk stukje groen telt. Daarom zoekt de provincie Antwerpen zes gemeenten of steden om nog dit jaar Groene Hoekjes aan te leggen in straten, rond bomen en gemeentegebouwen. De provincie ontzorgt daarbij het lokaal bestuur: van ontwerp, kwalitatieve uitvoering, onderhoud tot communicatie naar de inwoners.

Jan De Haes, gedeputeerde van Milieu, Natuur en Water, vult aan: “Gemeenten worden dankzij provinciale ondersteuning niet alleen een Groene Oase maar ook een Groen Hoekje rijker. Het eerstgenoemde mikt op het vergroenen van speelplaatsen, een project waarmee we ondertussen al ruim 200 scholen bedienen. Het nieuwe aanbod richt zich op het straatbeeld: het gaat om kleinere plekken zoals stukjes voetpad, straathoeken en gevels van gemeentegebouwen. In 2024 gaan we van start met zes gemeenten of steden maar de bedoeling is dat we op termijn de hele provincie aangenamer en klimaatveilig maken met groene hoekjes en oases.

Quick Wins voor de lokale besturen

De provincie wil het lokaal bestuur helpen bij het (versneld) realiseren van klimaatdoelen. Zo dragen

Groene Hoekjes bij aan het gemeentelijk klimaatbeleid en aan het behalen van de doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact:

  • 1 boom extra per inwoner
  • 1 natuurgroenperk (minstens 10m²) extra per 1000 inwoners
  • 1m² ontharding per inwoner

Een lokaal bestuur moet zelf geen openbare aanbesteding doen. De provincie sluit een raamovereenkomst met maatwerkbedrijven af waarop het lokaal bestuur kan intekenen. De aangestelde aannemer uit de sociale economie verzorgt het ontwerp, de uitvoering en het onderhoud voor twee jaar (garantieperiode). De provinciale experts (biodiversiteit, mobiliteit, waterbeleid) voeren een kwaliteitscontrole uit op het ontwerp om ervoor te zorgen dat de zone bij oplevering biodivers is en optimaal ruimte biedt voor infiltratie. De provincie ondersteunt ook de communicatie, zodat het lokaal bestuur omwonenden en inwoners eenvoudig op de hoogte kan houden tijdens het hele proces.

Voor het eerste jaar zoekt de provincie zes pioniers. Lokale besturen kunnen zich tot 14 juni aanmelden. Alle informatie staat overzichtelijk op de klimaatwebsite van de provincie Antwerpen (planvandaag.be).

Long Win voor de wijk

De buurt ondergaat meteen ook een aanzienlijke transformatie. Een projectzone beslaat meerdere projectlocaties. Die hoekjes betekenen minstens 40m² aan nieuw groen. Een frisse ontmoetingsplek voor buurtbabbels of mijmermomenten, met aangepaste flora en fauna in de straat. Maar bovenal een doeltreffende maatregel tegen de voorspelde wateroverlast en hittestress.

Foto: Provincie Antwerpen