We weten allemaal dat bepaalde etenswaren een grotere impact hebben op het milieu en onze gezondheid dan andere. Toch is het soms moeilijk om te weten hoe je je eigen weekmenu omvormt tot een gezonder én meer ecologisch alternatief. Geen nood, wij zijn hier om je te helpen met een makkelijke oplossing. Of beter nog, vijf oplossingen. Deze food swaps zorgen ervoor dat jij je dagelijkse gerechten pimpt tot net dat tikkeltje beter.

Bij een food swap vervang je een of twee ingrediënten in je favoriete recept om het zo gezonder of beter voor de planeet te maken. Het nieuwe inspiratiemagazine 100° van Sligro-ISPC toont ons hoe je deze food swaps handig kan inzetten om mee te gaan met de nieuwe generatie food professionals die bewuster omgaan met hun consumptiegedrag. Minder vlees eten, minder verspillen en zoeken naar plantaardige alternatieven, het zijn allemaal trends die je maar al te graag opneemt in je eetpatroon. Gebruik deze food swaps van Sligro-ISPC voor een dieet dat beter is voor de planeet en voor jezelf.

Vegetarische yakitori
Zowel tofu als tempeh zijn vleesvervangers die gemaakt worden van sojabonen. Ze zijn beiden veelzijdig, juist omdat je ze zelf nog op smaak kan brengen. Door groenten, tofu en tempeh aan spiezen te rijgen, krijg je een mooi kleurrijk effect. Succes gegarandeerd op je volgende etentje.

50/50 gehaktballen
Voor deze 50/50 gehaktballen verruil je de helft van het gehakt voor een mix van groenten en bonen. Je eet dus minder vlees, maar je krijgt er extra smaken voor terug. Gezonder voor je lichaam én beter voor het milieu.

Coquelets au vin
Eet jij soms ook haan? Omdat hanen geen eieren kunnen leggen, was het een lange tijd gangbaar om de mannelijke kuikens niet te gebruiken. Dat is zonde, ook op culinair gebied, want met haantjes kan je heerlijke gerechten maken. Kijk maar naar deze coquelets au vin. Ze worden met olijfolie en tijm geroosterd en geserveerd met een rijke wijnsaus.

Portobello Rossini
Dit gerecht is geïnspireerd op de Tournedos Rossini. De dikte van de tournedos wordt in deze versie nagebootst door twee gevulde portobello’s die op elkaar gelegd worden. Serveren doe je met voorjaarsgroenten en vegan jus. Dit is een van onze favoriete food swaps.

Glutenvrije vegan toast
Wissel het brood dat je gewoonlijk eet in voor een glutenvrije versie. Maak een combinatie van geroosterde paprika, truffeltapenade met prosociano (vegan kaas) of baba ganoush met koriander. Combineer alles met heerlijke vegan sauzen en kruidendips.

Tekst: Marie Leys

Foto: www.ambiance.be