SEIZOEN 2023 – 2024: MUZIEK MET PASSIE EN VERRASSING

Zuidrand Klassiek! is een serie van zeven concerten in zeven gemeenten in de Antwerpse Zuidrand, georganiseerd door de Cultuurregio Zuidrand.

Op woensdagochtend 13 september vond de perspresentatie plaats van het seizoen 2023-2024. De presentatie werd afgesloten met een miniconcert door violiste Veronique De Raedemaeker in Kasteel Cleydael te Aartselaar.

Veronique De Raedemaeker (1996, België) begon haar vioolstudie bij Francis Reusens aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans in Lier, België. Na het combineren van studies Griekse Wiskunde en “Jong Conservatorium”, studeerde ze in 2016 af aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen met een Bachelor in Muziek bij Alissa Margulis. In 2018 behaalde ze haar masterdiploma Vioolsolo cum laude bij Barnabás Kelemen aan de Hochschule für Musik und Tanz Köln, waar ze ook werd toegelaten tot de postdoctorale cursus “Konzertexamen” bij Mikhail Ovrutsky.

 

Zuidrand Klassiek! is een reeks van zeven concerten in zeven gemeenten van de Antwerpse Zuidrand, georganiseerd door de Cultuurregio Zuidrand.
Voor de achttiende jaargang van Zuidrand Klassiek! zochten de cultuurdiensten van de zeven deelnemende gemeenten in samenwerking met Orfeoproducties opnieuw een inspirerend, hoogstaand en gevarieerd programma van klassieke kamermuziekconcerten uit.

Zoals steeds wisselen vaste waarden uit de Vlaamse klassieke muziekwereld af met jonge toptalenten. Van Jos Van Immerseel tot Aries Pianotrio, winnaars van de Supernova wedstrijd van Klara in 2020. Van ervaring en klasse tot gedrevenheid en passie. Boeiende en verrassende concerten zijn het alleszins.

Ook de combinaties zijn niet altijd alledaags. Zo krijgen we gitaar en accordeon te horen met het Duo Como; sopraan, viool en harp met het trio Gilu en een kwartet van gitaren met Mozaik Guitar Quartet. Ook het traditionele repertoire met werk van Beethoven (Jos Van Immerseel) en Schubert (Pianotrio Aries) ontbreekt niet. Sonoro Strijkkwartet trekt de lijn door tot Shostakovich. De kers op de taart is het Collectief Arsys met Tango Sensations.

DONDERDAG 28 SEPTEMBER 2023 – 20.15 UUR – SINT-JACOBUSKERK, BORSBEEK

MOZAIK GITAAR KWARTET

De vier beloftevolle jonge gitaristen uit de vierwindstreken leerden elkaar kennen aan het Mozarteum in Salzburg.
Mozaik Guitar Quartet zal je met hun repertoire verrassen. Enerzijds brengen ze nieuw en origineel repertoire voor gitaarkwartet van levende componisten.
Anderzijds maken ze hun eigen arrangementen van bestaand repertoire zoals voor strijkkwartetten.
In dit programma spelen ze een collectie van strijkkwartetten van Shostakovich, Mozart, Debussy en Puccini.

 

DONDERDAG 26 OKTOBER 2023 – 20.15 UUR – KERK VAN O.L.V.-GEBOORTE, LINTSONORO STRIJKKWARTET

SONORO QUARTET

Opgericht in 2019 door violisten Mona Verhas en Jeroen De Beer, altviolist Seamus Hickey en cellist Paul Heyman. Ondanks dat ze een relatief jong
ensemble zijn, maakten ze al naam en waren ze te horen op nationale en internationale podia.
Ze spelen meesterwerken van Haydn, Brahms, Schumann en Shostakovich. Naast deze bekende werken spelen ze ook bekende en minder bekende moderne muziek op het podium.

 

DONDERDAG 30 NOVEMBER 2023 – 20.15 UUR – HEILIG KRUISKERK, MORTSEL

COLLECTIEF ARSYS

 

Gedreven door een gezamenlijke passie voor kamermuziek ontstond in 2013 het Collectif Arsys.
Dit ensemble is gedreven door de ambitie om een origineel, sterk uiteenlopend repertoire te verkennen.

Het programma “Tango Sensations” is het resultaat van een samenwerking met de Belgische bandoneonist Daniel Gruselle, rond het gelijknamige werk van Astor Piazzolla.

 

DONDERDAG 25 JANUARI 2024 – 20.15 UUR – SINT-ANTONIUSKERK, EDEGEM

ARIES PIANOTRIO

 

Het Trio Aries, opgericht in 2018, verenigt drie Belgische muzikanten: violiste Alice Van Leuven, cellist Paul Heyman en
pianist Wouter Valvekens. De carrière van het ensemble nam hoge vlucht toen het in 2020 de prestigieuze Supernova
Kamermuziekwedstrijd won. De musici van Trio Aries werden individueel opgeleid aan drie wereldvermaarde instituten in Europa. De pianotrios van Schubert behoren tot de absolute hoogtepunten van de romantische muziek.

 

 

DONDERDAG 29 FEBRUARI 2024 – 20.15 UUR SINT-MARTINUSKERK, KONTICH

JOS VAN IMMERSEEL

 

Als één van de pioniers van de historische uitvoeringspraktijk in Vlaanderen behoeft Jos van Immerseel nog weinig introductie.
Naast bespeler van historische klavierinstrumenten is hij onderzoeker, verzamelaar, docent en dirigent. Muziek in haar vele facetten staat centraal in zijn werk
en leven. Voor dit programma kruipt hij in de huid van de jonge Beethoven en speelt hij sonates en ander klavierwerk van zijn hand. Hij speelt op zijn eigen instrument, een Christopher Clarcke Hammerflügel.

DONDERDAG 28 MAART 2024 – 20.15 UUR – ZAAL DA CAPO, HOVE

TRIO GILU

Het Trio Gilu met een ongewone bezetting van sopraan, viool en harp, werd gevormd in 2021 door de drie jonge vrouwen Maria, Portela Larisch, Veronique De Raedemaeker en Mathilde Wauters. Het wegvallen van een duidelijk toekomstperspectief tijdens de coronapandemie zette hen aan om het project ‘Saudades of the future’ uit te denken.

Geïnspireerd door drie vrouwelijke poëten uit de vorige eeuwen, ging het Trio Gilu de samenwerking aan met jonge componisten van nu. Ook de klassieke componisten komen aan bod in dit programma.

 

DONDERDAG 18 APRIL 2024 – 20.15 UUR – SINT-LEONARDUSKERK, AARTSELAAR

DUO COMO

De vriendschap tussen Emma en Sebastian ontstond toen ze beiden in 2016 studeerden aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Ze besloten een officieel duo te vormen toen bleek dat ze uitblonken in hun samenspel.

Douce Joie is een kleurrijk programma waarmee ze de zoete vreugde van warme zomeravonden en de liefde voor het spelen van muziek willen overbrengen op hun publiek. Ze houden niet alleen van jazz, uitgesproken ritmes en zuiderse invloeden maar ook van lichte, elegante klassieke muziek van vroeger en nu.

 

Info en reservaties

Via Orfeoproducties: info@orfeo.be of tel. 03/4491687

De reservatie is definitief na betaling op rekeningnummer BE11 3630 0198 9348 van Orfeoproducties vzw te Edegem. Gelieve de datum van het concert en het aantal tickets te vermelden.

Tickets kosten 16 Euro, 5 Euro voor -26.
Een abonnement kost 80 euro.

Verdere info via www.orfeo.be.