Chocolade is zoals liefde, je krijgt er geen genoeg van. Dat bewijzen chocolatiers Niels Segers en Justine Lanoo, die enkele jaren geleden de smaak voor hun vak te pakken kregen. Na de titel Ontdekking van het Jaar in Gault&Millau en de overwinning op de Belgian Chocolate Awards, zetten ze hun passie verder in Goût Fou.  

Chocolade, het is iedereens guilty pleasure. Het tilt je dopaminelevel naar een hoger niveau en maakt je intens gelukkig. Vermenigvuldig die sensatie met duizend en je komt in de buurt van wat chocolatiers Niels Segers en Justine Lanoo voelden toen ze in 2018 de Belgian Chocolate Awards wonnen. Met deze wedstrijd gaat het vakblad Chocolaterie jaarlijks op zoek naar de beste chocoladecreaties van het land. “Het winnen van deze wedstrijd gaf ons een duwtje in de rug om een eigen zaak te starten”, vertelt chocolatier Justine Lanoo. “We wonnen in de categorieën Beste Praline en Beste Design. Plots was er heel veel vraag naar onze creaties. Goût Fou werd geboren.” 

Vliegende start 
Een leegstaand pand in het Oost-Vlaamse dorp Zele sprak Niels en Justine meteen aan. “We zetten allebei een punt achter onze toenmalige job en besloten ons volledig te storten op Goût Fou”, klinkt het bij Justine. “Na zweten en zwoegen openden we in mei 2020 officieel onze eigen chocolatier. Ondanks de coronapandemie werd onze zaak meteen een succes. We behoorden tot de categorie essentiële voeding dus moesten gelukkig nooit sluiten.” Voor Niels en Justine is het belangrijk om zo transparant mogelijk te werken. Iedereen die voorbij wandelt, kan binnenkijken in hun atelier. “We maken echt alles zelf en het is fijn om ons harde werk te kunnen tonen aan de klanten. Het is een ontzettend intensieve job en dat mag iedereen weten.”

Zotte smaak 
Te midden van een pandemie een zaak openen, het klinkt te gek voor woorden. “Dat is ook hoe je ons kan omschrijven, een beetje zot”, lacht Justine. “Dat hebben we doorgetrokken naar onze naam Goût Fou, die verwijst naar gekke smaken.” Omdat Niels en Justine ook wilde plannen voor het buitenland hebben, moest de naam internationaal goed klinken. “Goût Fou klinkt sexy, universeel en werd wereldwijd nog niet gebruikt.” Bij de chocolaterie staan puurheid en vernieuwing hoog in het vaandel. “We gaan op zoek naar traditionele smaken die we onze eigen twist geven”, legt Justine uit. “Zo hebben we bijvoorbeeld een praline met gezouten karamel, maar voor de zoute smaak gebruiken wij sojasaus. Zo steken we een klassieker in ons eigen, unieke jasje.” 

Naast een vast assortiment van 24 pralines met verbluffende smakencombinaties bieden chocolademeesters Niels en Justine nog heel wat andere lekkernijen aan. Verliefd op mellowcakes, zelfgemaakte gummybeertjes en chocolade snackbars? Goût Fou heeft het allemaal. “Onze mellowcakes en chocolade snackbars springen er toch wel bovenuit”, zegt Niels. “Met onze mellowcakes brengen we de klassieke smaken op een andere manier. Om framboos, hazelnoot, vanille en karamel te maken, gebruiken we minder suikers en vetten, waardoor we de smaak zo puur mogelijk houden. Onze chocoladerepen zijn dan weer gebaseerd op bekende desserts. Wie een hap neemt, proeft meteen klassiekers zoals een tiramisu, merveilleux of carré confiture. Pure smaken zijn belangrijk. Je moet die meteen herkennen.” 

Tekst: Doriana La Monaca

Foto: www.ambiance.be