Het aantal senioren neemt toe. Tegelijk ondervindt de zorgsector problemen om medewerkers te vinden én te houden. Om op die uitdagingen een antwoord te bieden, testen Belgische, Franse en Engelse zorgspelers het Nederlandse buurtzorgmodel uit: kleine teams staan in een buurt in voor alle zorgdiensten voor senioren. Zorgbedrijf Antwerpen en Emmaüs Ouderenzorg zijn de Belgische partners in het Europese project.
De doelstelling van buurtzorg is senioren langer gezond thuis laten wonen en de tevredenheid verhogen van klanten en medewerkers. Door de zorg op een vernieuwende manier te organiseren slaagde het buurtzorgmodel er bij onze noorderburen in om mee een antwoord te bieden op de uitdagingen in de zorgsector. Een klein team van een 12-tal medewerkers gaat in een buurt aan de slag en neemt alle aspecten van de zorg voor senioren in handen. De klant staat altijd centraal en moet zo goed en zo persoonlijk mogelijk worden geholpen. Daarnaast staat het team zelf in voor zijn dagelijkse werking en de manier waarop de medewerkers zich organiseren om de seniorenzorg in hun buurt zo goed mogelijk te doen functioneren.
Het buurtzorgmodel rekent daarvoor op gebruiksvriendelijke IT-toepassingen die de administratie vereenvoudigen, en dringt de hoeveelheid backofficewerk terug door te werken met teams die niet vanuit een centrale dienst worden geleid. De focus voor de begeleiding van de medewerkers verschuift zo van ‘sturen’ naar ‘coachen’ en ‘ondersteunen’.
Dit model dat werd ontwikkeld in Nederland blijkt heel succesvol te zijn. Momenteel werken circa 14.000 medewerkers van Buurtzorg over heel het land in autonome teams. Door over te stappen naar dit model steeg zowel de patiënten- als de medewerkerstevredenheid, daalde het absenteïsme en nam het aantal behandelde patiënten toe, terwijl de totale kostprijs van de zorg daalde.
Zorgspelers uit België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gaan met het ‘Transforming  Integrated Care in the Community’ (TICC) de komende vier jaar na of ze het succes van de buurtzorg in Nederland kunnen overdoen in eigen land. Verder nemen ook Buurtzorg zelf en Public World, die zich specialiseerde in de implementatie van buurtzorg in Engeland, deel.
Voor Zorgbedrijf Antwerpen zal het pilootteam voor dit project worden opgezet in Deurne Noord, voor Emmaüs zal dit in de buurt rond het woonzorghuis Ten Kerselaere zijn.
Partners ‘Transforming  Integrated Care in the Community’ (TICC):
Nederland: Buurtzorg Concepts, HZ University
België: Zorgbedrijf Antwerpen, Emmaüs Ouderenzorg (Ten Kerselaere, Heist op den Berg)
Frankrijk: Soignons Humain, Eurasante, VIVAT homecare, Lille Catholic Hospital, La Vie Active
Verenigd Koninkrijk:  Kent County Council, Kent Community Health NHS Foundation Trust, Medway Community Healthcare, Public World
Het TICC project wordt gesubsidieerd door het Interreg 2 Zeeën-programma 2014-2020, gecofinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het totale prijskaartje bedraagt meer dan 8 miljoen euro waarvan de partners 3,2 miljoen euro betalen met eigen middelen. Interreg 2-Zeeën bevordert de expertise-uitwisseling tussen de gebieden aan het Kanaal en de Noordzee.

Meer info op www.zorgbedrijf.antwerpen.be/ticc.
Foto: Zorgbedrijf Antwerpen