Een zomer voor iedereen: met die slogan gaat Zomer van Antwerpen haar 25e editie in. Van 21 juni tot en met 1 september 2019 zet het festival haar deuren open met een breed programma, voor een nog breder publiek dan voorheen.  

Verjaardagscadeau
Wat is er leuker dan een verjaardagscadeau krijgen? Juist, cadeaus kunnen geven. Daarom roept Zomer van Antwerpen het project ‘Zomer voor Iedereen’ in het leven. Iedereen die iets kan missen, kan tijdens het aankopen van tickets in het online bestelproces een donatie achterlaten. Daarmee maak je het mogelijk om anderen, die net iets minder hebben, met grote korting naar onze circusvoorstellingen te laten gaan.

Zo krijgen houders van een A-Kaart met Kansentarief vanaf dit jaar korting op de circusvoorstellingen: zij betalen €4 in plaats van de reguliere €12. Ook werd het netwerk met doelgroeppartners uitgebreid. Deze doelgroeppartners, waaronder CAW, OCWM, Kras, Cultuurverkenners, JAC en Merksemdok bieden het festivalprogramma aan aan hun achterban. Zij betalen vervolgens sterk gereduceerde tickettarieven. Bovendien werkt Zomer van Antwerpen vanaf dit jaar samen met het Fonds Vrijetijdsparticipatie. Lidorganisaties van het fonds kunnen met korting tickets reserveren voor een aantal voorstellingen.   

Seizoenspresentatie voor doelgroeppartners
Op 15 mei organiseerde Zomer van Antwerpen voor de eerste keer een seizoenspresentatie over het programma en haar acties voor haar doelgroeppartners. Interesse was groot: maar liefst 23 verschillende organisaties tekenden present: van jongerenverenigingen zoals Kras en De Touter tot organisaties voor mensen met een migratieachtergrond zoals Atlas en Insane kregen er een inkijk in het programma van aankomende zomer.

‘We zetten extra in op mensen die moeilijker hun weg naar ons festival vinden. Met dit initiatief willen we hen VIP maken. We brengen hen als eerste op de hoogte van ons programma en onze acties.’ legt Samuel Pinillos, publiekswerker bij Zomer van Antwerpen uit. De presentatie werd gesmaakt: ‘Het was een fijne preview. Ik kreeg duidelijk zicht op welke voorstellingen ideaal zijn voor onze inburgeraars. Zo zijn de circussen heel visueel en met weinig taal. Daar bestellen we dus zeker tickets voor’, aldus Krisje Telders van Atlas.

Toegankelijkheid
Het festival verlaagt niet alleen financiële drempels. Er wordt ook extra ingezet op toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Voor blinden en slechtzienden organiseert het festival voor de eerste keer een circusvoorstelling met audiodescriptie. Hierbij beschrijft een stem nauwgezet wat er in de voorstelling ‘Lexicon’ van het Welsche gezelschap NoFit State tussen de dialogen gebeurt. “Spannend, maar we hebben 100% vertrouwen in de tolken waar we al jaren heel goed mee samenwerken.” aldus Samuel Pinillos.
Nieuw is ook de werkgroep ‘toegankelijkheid voor doven en slechthorenden’.Samen met hoorcoach Regina Bijl, audiologen Dorien Van Daele en Jolien Desmet koos Zomer van Antwerpen ervoor om bij twee voorstellingen luisterondersteuning van Phonak te voorzien. Een slimme zender capteert het geluid en zendt het rechtstreeks door naar een hoofdtelefoon. Zo kunnen slechthorenden de voorstelling comfortabel kan volgen.
‘We dromen van een Zomer voor iedereen, een festival waar iedereen welkom is. Via deze acties gaan we resoluut voor een inclusief verhaal en willen we zoveel mogelijk mensen bereiken’, aldus Samuel.
Het volledige programma van Zomer van Antwerpen verschijnt 28 mei online via www.zva.be en in de gedrukte brochure. Tickets zijn vanaf 8 juni te koop via de website en telefonisch op 03 50 20 777. Iedereen is welkom om op 28 mei mee de verjaardag van het festival te komen vieren tijdens de voorstelling ODYSSEE van Theater Gajes op het terrein van de Zomerfabriek, Minkelersstraat 2.

Foto: www.zva.be