Twee zorgthema’s staan centraal tijdens de 33ste golf van de Grote Coronastudie op dinsdag 23 maart. De onderzoekers proberen het probleem van de uitgestelde zorg in kaart te brengen en willen ook achterhalen hoeveel mensen het voorbije jaar psychologische ondersteuning gezocht hebben.

Twee weken geleden namen 28 000 Belgen deel aan de Grote Coronastudie. De enquête is een initiatief van UAntwerpen, met steun van UHasselt, KU Leuven, ULB en een financieel duwtje van het FWO. Ze loopt ondertussen – helaas – reeds een jaar, maar blijft haar relevantie behouden, zeker met de sterk stijgende besmettingen momenteel in het achterhoofd. Alles samen werd de vragenlijst liefst 2,9 miljoen keer ingevuld. Ook op dinsdag 23 maart krijgt iedereen dus de kans de wetenschappers een handje te helpen door de vragenlijst in te vullen.

Stap naar de hulpverlener
Eén jaar coronacrisis hakte en hakt er bij veel mensen diep op in, niet in het minst op het vlak van het mentaal welzijn. “Onder meer uit onze enquête blijkt dat veel mensen niet goed in hun vel zitten”, zegt Koen Pepermans, sociaal wetenschapper op UAntwerpen. “Heel wat mensen zetten de stap richting hulpverlening. Ze zoeken psychologische steun bij een therapeut, een psycholoog of een psychiater bijvoorbeeld. Via onze vragenlijst willen we in kaart brengen in welke maand(en) mensen hulp zochten en of ze snel terecht konden bij een hulpverlener.”

De Grote Coronastudie snijdt ook een tweede zorgthema aan: dat van de uitgestelde zorg. De onderzoekers stellen onder meer de vraag of u met een niet-COVID-gerelateerd gezondheidsprobleem kampt, waarvoor u momenteel niet naar een gezondheidswerker kan of wil stappen. Deelnemers aan de enquête kunnen ook aangeven over welk probleem het gaat en of een doktersafspraak al dan niet dringend is.

Driekwart kent gevaccineerde
Vaccinaties moeten de uitweg uit deze pandemie bieden en dus krijgen de deelnemers ook weer vragen over hun houding tegenover de vaccins voorgeschoteld. “In onze enquête van veertien dagen geleden gaf 27% aan in de persoonlijke omgeving iemand te kennen die gehospitaliseerd is geweest door COVID-19, en 22% iemand die overleden is”, aldus prof. Philippe Beutels (UAntwerpen). “78% kende iemand die reeds gevaccineerd is. Dit kan perspectief geven. We zitten immers in een race tussen het virus en de vaccinatie, waarbij ons eigen gedrag als het ware ‘de mol’ kan zijn.”

De Grote Coronastudie kan op dinsdag 23 maart opnieuw in vier talen worden ingevuld, en dat zoals gewoonlijk tussen 10 en 22 uur. Ook als u nog niet eerder deelnam, is het invullen van de vragenlijst bijzonder relevant.

www.corona-studie.be / www.etude-corona.be / www.corona-study.be / www.corona-befragung.be

Neem zeker ook een kijkje op https://corona-studie.shinyapps.io/corona-studie/, een werkstuk van Jonas Crèvecoeur (KU Leuven). Je vindt er een uitgebreid overzicht van de resultaten die deze studie tot nu heeft opgeleverd.

Foto: www.uantwerpen.be