Een zeldzame ‘Madonna met kind’ van beeldhouwster Maria Faydherbe is aangekocht door het Fonds Léon Courtin & Marcelle Bouché van de Koning Boudewijnstichting. Het krijgt een plek in het Mechelse Museum Hof van Busleyden. Het gaat om het enige gedateerde werk van de kunstenares.

Het zeldzame beeldje uit 1633 is gemaakt door beeldhouwster Maria Faydherbe. De Mechelse kunstenares liet een internationaal erkend oeuvre na en is een van de oudste bij naam bekende vrouwelijke beeldhouwers in de Europese kunstgeschiedenis van wie werk overgeleverd werd.

Het beeldje is gedateerd en op virtuoze wijze gesneden uit kostbaar buxushout. De ‘Madonna met kind’ stelt de heilige Maagd in majesteit voor, gehuld in een wijde mantel met golvende plooien. Haar hoofd is omkranst met een grote kroon van massief zilver, en in haar linkerarm ondersteunt ze moederlijk het kind Jezus. De kwaliteit van het snijwerk in het buxushout, de gezichtsuitdrukkingen en de harmonieuze compositie maken dit stuk tot een heus meesterwerkje van de Belgische religieuze beeldhouwkunst uit de zeventiende eeuw. De signatuur en datering maken het werk extra bijzonder.

Björn Siffer, Mechels schepen van Cultuur: “Deze ‘Madonna met kind’ is het enige gedateerde werk van de Mechelse kunstenares, van wie uiteindelijk maar erg weinig werken overgebleven zijn. Dat maakt het tot een bijzonder stuk in onze museumcollectie. We tonen het dan ook met trots vanaf de lente van 2024 in Museum Hof Van Buysleden, dat komend voorjaar heropent met een vernieuwde vaste opstelling.”

Een vrouwelijke kunstenaar van haar tijd

Maria Faydherbe (1587-1643) is een van de oudste bij naam bekende vrouwelijke beeldhouwers in de Europese kunstgeschiedenis van wie werk is overgeleverd. Ze kwam uit een familie van verschillende beroemde kunstenaars (waaronder haar neef Lucas Faydherbe, een leerling van Rubens) en liet een internationaal erkend oeuvre na. Haar zeldzame creaties, die het midden houden tussen de renaissance- en barokstijl, zijn uitgebreid bestudeerd en bijzonder in trek bij verzamelaars en musea.

Foto: (c) Katy Goelen – Stad Mechelen