Peter Bol is bedrijfsleider vanDe Zeeuwse Mossel” (DZM) begon als visser met het zware werk op de zee, daarna bij het verwerken van de vangst. Dit vond hij niet zo rendabel vergeleken met het zware werk dat daar aan voorafging. Hij besloot daarmee te stoppen en gooide alles over een andere boeg dit juist toen de scheermesjes als een delicatesse hun intrede deden in onze streken. Hij ontwikkelde een volledig modern fabriek en werd zo een onderdeel van een groep bedrijven ‘Zeker Zeeuws’  gespecialiseerd in de vangst, kweek, verwerking en verkoop van verse en diepgevroren schelpdieren. In het fabriek te Bruinisse worden de producten ontzand en ingepakt. Al 20 jaar vissen ze op de Noordzee op Scheermessen die aan boord direct na de vangst gespoeld worden, eenmaal in de fabriek wordt het ontzandingsproces afgerond en het product gesorteerd en verpakt. De Sterkte van dit bedrijf is, dat zij de scheermessen 360 dagen per jaar kunnen leveren, naar zuid Europa Spanje, Italië, Frankrijk e.a. landen waar  de scheermesjes één van de topgerechten zijn op de menukaart. Omdat ze daar niet het hele jaar kunnen gevangen worden, en er heel wat te kort aan voorraad is, gaat het overgrote deel van de productie scheermessen, zo’n 80 procent, naar zuid Europa, maar ook de laatste tijd staan deze in België bij vele restaurant op het menu. Scheermessen zijn filteraars en leven vooral van algen, plankton en ander in het water zwevend voedsel. Naast verwerking van levend product kunnen ze ook invriezen en koken. Zo worden alle markten prima bediend. De verwerking van scheermessen gaat heel punctueel. Zij komen aan na de vangst vanuit de bodem van de zee, heel zandig, en worden direct na aankomst gespoeld in grote tonnen, met zeewater op de juiste temperatuur wat heel belangrijk is. Daarna worden ze nog nagespoeld tot ze volledig van alle zand ontdaan zijn. In de verdere verwerking worden deze gesorteerd per grote en de slechte er tussen uitgenomen. Dan op een loopband om in de juiste hoeveelheid en gewicht verpakt te worden. Die juiste hoeveelheid heeft te maken met de druk om de scheermessen dicht te houden. Daarna worden ze in speciale bakken verpakt voor verzending. Heel deze cyclus staat onder controle van specialisten, alles wordt onder de juiste temperaturen, eigenverwerking van het water op juiste warmte of kilte, verwerkt zodat er een prima kwaliteitsproduct van scheermessen tot bij de consument komt.

Om een idee te krijgen hoe de scheermessen verwerkt worden, zie het onderstaand filmpje.

In het bedrijf worden ook mosselen verwerkt en dat staaft ook wel een woordje uitleg. Alle de mosselen van de Zeeuwse Hangcultuur kwekers zijn vanaf 1 juni 2016 erkend. “Zeker Zeeuws” Streekproducten staat voor 100% regionale herkomst (uit de provincie Zeeland inclusief kust en binnenwateren), verwerking in de streek en duurzame productie wanneer u een Zeker Zeeuws logo ziet, bent u dus verzekerd van een heerlijk en eerlijk product. Daarnaast kunt u aan het eg-nummer van het mossel verwerkende bedrijf zien of u 100% Zeeuwse hangcultuurmosselen koopt. In de hangcultuur kwekerij kweken ze op ambachtelijke wijze mosselen aan touwen die hun weg vinden naar de veeleisende klanten. Het voedselaanbod is hier rijker, waardoor de hangmosselen eerder consumeerbaar zijn voor de klanten dan de bodemcultuur mossel. Het rijke voedselaanbod hoog in de waterkolom zorgt voor de unieke zilte smaak. Mosselliefhebbers in België weten dit Zeeuwse product inmiddels op waarde te schatten. Zeeuwse hangcultuurmosselen groeien zonder twijfel van zaadje tot mossel op in Zeeland in de Oosterschelde en de Grevelingen.

 

Marco is een specialist in verpakkingen. Hij draagt dan ook hier in het bedrijf DZM zijn steentje bij. De Zeeuwse mossel die we al kennen sinds 1762 wordt door Marco in een volledig nieuw concept gegoten. Na veel experimenten, veel proeven en de juiste verpakking te ontwikkelen, heeft hij een topper ontwikkeld om een mosselen nog beter en rijker aan smaak op uw bord te krijgen. Een bereiding door het middel van stomen in de magnetron. De echte Zeeuwse hangmosselen worden extra gekuist en gezuiverd in een speciaal ontwikkelde machine.

 

 

                                                        De speciale machines om de mosselen te zuiveren en kuisen

Heel voornaam is dat dit ook moet gebeuren onder de juiste temperaturen. Nadat deze mosselen volledig zuiver zijn van alles, worden ze met de hand gesorteerd op de juiste grote, dat zo ook de kwaliteit van dit product bepaald. Vervolgens worden deze mosselen direct verpakt met verse groenten en de nodige ingrediënten in. De door Marco speciale ontwikkelde verpakking, is zo samengesteld dat alle mosselen bij het stomen tegelijk gaar worden. De verpakte mosselen van 500gr worden onderverdeeld in 4 variéteiten NaturelMarinièreCrème au vin BlancRoquefort 
Omdat dit nieuw product, dat binnenkort op de markt zal verschijnen, alleen bestaat uit verse ingrediënten, is het beperkt houdbaar. Het product is een revolutionaire smaaksensatie, omdat alles tijdens de bereiding in de verpakking blijft, de mosselen in hun eigen vocht stomen, zodat er niets van smaak en kwaliteit verloren gaat. Een bereiding van verse mosselen die nu binnen de 5 minuten, zonder pan of pot, op uw bord terecht komt als Tapa, tussendoortje of volwaardige diner. Je doet gewoon de volledige verpakking  in de Magnetron, 600 watt, 4 à 5 minuten, en de mosselen stomen gaar. Verras je zelf met deze nieuwe, kwaliteit hoog staande culinaire smaaksensatie.

 

  

Van eindproduct tot op uw bord

Een derde product dat bij DZM verwerkt wordt zij de oesters, niet dat het de echte specialiteit is van hun bedrijf, maar ze zijn er, waarom ze niet verwerken. De meeste oesters die ze verwerken zijn bedoelt voor export. Ze krijgen natuurlijk de zelfde waardige verwerking als de andere schelpdier producten. Het eindproduct mag er dan ook wezen. De smaak grandioos lekker. De oesters worden hier ook vakkundig verpakt zodat ze hun kwaliteit houden en vers bij de consument aankomen.

  

De oesters van verwerking tot in de verpakking.

 

Foto’s/Film en reportage: Cor Blancke

 

 

De Zeeuwse Mossel