In deze lezing schetst historicus Christophe Declercq de situatie van de gevluchte Belgen in het Verenigd Koninkrijk aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Welk lot stond hen te wachten na Wapenstilstand? Hoe verliep hun terugkeer naar Belgie? En hoe verging het diegenen die achterbleven?

Met de wapenstilstand in 1918 viel in het Verenigd Koninkrijk meteen de tewerkstelling stil voor tienduizenden Belgische vluchtelingen in de oorlogsindustrie. De meeste Belgen gingen echter niet meteen naar huis: winter, Spaanse griep en andere prioriteiten van de Britse regering verhinderde een snelle terugkeer. Het maakt de ervaring van het einde van de oorlog voor de Belgische vluchtelingen op de Britse eilanden een merkelijk andere ervaring dan die van vele Belgen. Maar wat was die Belg nog waard? De natie lag in gruzelementen, niet alleen fysiek; het Belgische volk had op zoveel verschillende manieren en plaatsen de oorlog meegemaakt dat de Belgische ziel erg gefragmenteerd was. Thuiskomen na jarenlange arbeid in den vreemde was voor vele ‘Britse Belgen’ dan ook een ontnuchterende realiteit.
De lezing schetst de situatie van de Belgen in het Verenigd Koninkrijk op het einde van de oorlog, maar ook tijdens de onmiddellijke periode die erna kwam en hoe zij terugkeerden. Maar ook, hoe voor sommige ‘Britse Belgen’ de gedwongen ballingschap er een werd van vrije keuze.
Christophe Declercq behaalde aan Imperial College London een doctoraat over de Belgische vluchtelingen in het Verenigd Koninkrijk 1914-1919. Hij werkte mee aan verschillende herdenkingsinitiatieven en -evenementen waaronder het pontonbrugproject in Antwerpen, Wales for Peace, Amsab-ISG, Royal Tunbridge Wells, Tracing the Belgians en steunde vele andere kleinere lokale projecten, voornamelijk in Engeland. Hij runt een bloeiende twitteraccount (@belgianrefugees) rond Belgian refugees / Belgische vluchtelingen en werkte op het onderwerp verschillende keren samen met VRT en BBC. Op 13 september organiseert hij een eendaags symposium rond Belgische vluchtelingen aan KUL, campus Brussel.
Praktisch
14 oktober 2018, van 11.00 tot 12.30, ontvangst met koffie vanaf 10.00
Bernarduscentrum, Lombardenvest 23, 2000 Antwerpen
5 euro (gratis voor studenten)

Foto’s: www.vredescentrum.be