Op 11 november 1918 om 11 uur zwegen de wapens in de Groote Oorlog.

De wapenstilstand was getekend.

Tijd om te feesten, maar ook tijd om de wonden te likken en de doden te begraven.

                                                         ‘Haraus…’ potloden pastel, 1918. Eugeen Van Mieghem.

 

In het teken van de herdenking van het einde van WO1 organiseert Curieus Lint in samenwerking met de Cultuurraad van Lint van 12 oktober tot 30 november 2018 tentoonstellingen in het OC De Witte Merel, het gemeentehuis, de O.L.V.-Geboortekerk en het WZC Zonnestraal. Drie kunstenaars geven hun eigen reflecties over deze gebeurtenis.  Eugeen Van Mieghem’s prenten behoren ongetwijfeld tot de meest vertellende. Hij tekende niet alleen meesterlijk de oorlogsconflicten, de tragiek en de ontmenselijking tijdens de Groote Oorlog. Bijzonder ludiek en spitsvondig drijft hij de vijand olijk buiten.

 

                                      Albert Ost, Litho ten voordele van de Belgische vluchtelingen, 1916, foto- F. Van Dessel

Albert Ost confronteert ons met de trieste realiteit van de, voor de Duitse verschrikking, naar Nederland gevluchte en uitgeweken Belgische landverhuizers. Met een ware betrokkenheid tekende hij deze toestanden in bijzonder sterk geëngageerde narratieve prenten.

                                                 ‘Virtuoze’, Marijke Van Kenhove, olie, foto F. Van Dessel.

De hedendaagse kunstenares Marijke Van Kenhove geeft in een belle époque stijl de naoorlogse feestroes  op een meesterlijke wijze, volledig onbevangen weer. De kunstenares toont niet alleen aantrekkelijke vrouwen in een fidele omgeving maar synthetiseert ook de eenzaamheid en verdriet van mensen in een schijnbare gezelligheid.

 

‘WO1 – Reflecties’met werken van Eugeen Van Mieghem,  Albert Osten Marijke Van Kenhove,van 12 oktober tot 30 november 2018,  in OC De Witte Merel, Liersesteenweg 25, en van 1 tot 30 november in het gemeentehuis, Koning Albertstraat 43, de O.L.V.- Geboortekerk, K. Albertstraat 6 en het WZC Zonnestraal Liersesteenweg 52 te Lint.

Gratis te bezoeken tijdens de openingsuren.

Frank Van Dessel