… de oudste glasramen van de kathedraal zich in de Sint-Antoniuskapel bevinden?

De Sint-Antoniuskapel was vanwege werkzaamheden in de kathedraal maandenlang afgesloten, maar binnenkort zal ze weer worden opengesteld voor het publiek. Deze kapel ademt geschiedenis, want hier bevinden zich het Engelse en het Bourgondische glasraam, de oudste ramen van de kathedraal. 

In 1502 werd er te Antwerpen een handelsverbond gesloten waardoor een Engelse handelscompagnie opnieuw haar laken mocht verkopen op de Antwerpse jaarmarkten. Ter gelegenheid van dit verdrag schonken de ondertekenaars, Hendrik VII, koning van Engeland, en Filips de Schone, koning van Spanje en hertog van Bourgondië, het Engelse en het Bourgondische glasraam aan de kathedraal van Antwerpen. In 1503 werden beide ramen geplaatst in de toenmalige Jeruzalemkapel, de huidige Sint-Antoniuskapel.

Op de centrale afbeelding van het Bourgondische raam knielen Filips de Schone en zijn echtgenote Johanna van Castilië voor een bidbank. In het Engelse raam zien we Hendrik VII, de eerste vorst uit het Engelse huis Tudor, en zijn echtgenote Elisabeth van York. In de achttiende en negentiende eeuw werden beide glasramen ingrijpend gerestaureerd en gereconstrueerd op basis van tekeningen en aquarellen.

Na de heropening zal er in de Sint-Antoniuskapel nog meer geschiedenis te beleven zijn. De serie maquettes staat al klaar om de bezoekers te trakteren op een verhelderend inzicht in de vele bouwfasen van de kathedraal. Midden in de kapel staat een grote maquette opgesteld; deze is bedoeld om blinden en slechtzienden een duidelijker beeld van de kathedraal te verschaffen.

De glasramen zijn momenteel zichtbaar vanuit de kooromgang, maar wanneer de Sint-Antoniuskapel wordt opengesteld, zullen zowel ramen als maquettes zich weer van dichtbij laten bewonderen.

Foto’s: © Stefan Dewickere / www.dekathedraal.be