Op zondag 25 november ontdek je de rol die wetenschap speelt in ons dagelijkse leven, nu en in de toekomst. Tijdens de Dag van de Wetenschap kom je in Antwerpen bijvoorbeeld te weten waarom een schip niet roest of hoe je heilig wordt. Je kan ook poseren met je favoriete superheld, en dat dankzij augmented reality.
Op de Dag van de Wetenschap bundelen Antwerpse spelers naar goede gewoonte de krachten om wetenschap naar een breed publiek te brengen. Musea zoals het MAS, het Red Star Line museum en Museum Plantin-Moretus staan in het programma broederlijk naast bedrijven als BASF, Covestro en Janssen Pharmaceutica. Ook het Havencentrum, VITO en imec zijn van de partij, net als de Provincie Antwerpen, Open Universiteit en Natuurpunt. Deze krachtenbundeling kwam er onder impuls van UAntwerpen, AP Hogeschool, Karel de Grote Hogeschool en de Hogere Zeevaartschool, die tientallen onderzoekers – soms letterlijk – een podium geven. Alles samen bieden de Antwerpse partners meer dan 80 activiteiten, voor jong en oud – perfect om een dag te vullen met verrassende wetenschap!
Bloed prikken
De Dag van de Wetenschap in Antwerpen heeft activiteiten in petto op drie nieuwe locaties: Stormkop (de Droogdokkensite die werd omgebouwd tot laboratoriumplek voor grote en kleine doe-het-zelf-wetenschappers), The Beacon (business- en innovatiehub) en het pas vernieuwde Red Star Line museum. Ook het Instituut voor Tropische Geneeskunde en Museum Plantin-Moretus zijn weer van de partij. Het programma in Stormkop, The Beacon en het Red Star Line museum kreeg vorm onder impuls van UAntwerpen, de AP hogeschool, de Karel de Grote Hogeschool en de Hogere Zeevaartschool, in een samenwerking met partners uit het hoger onderwijs, de haven- en chemiesector, onderzoeksinstellingen, de stad en de provincie. Je ontdekt hoe schepen bestand blijven tegen zeewater en roest, leert bloed prikken, gaat op de foto met je favoriete superheld (via augmented reality) en duikt in de wereld van atomen.
Broeikaseffect
UAntwerpen voorziet ook een activiteit in Maasmechelen, in samenwerking met UHasselt. Daar kan je zelf het broeikaseffect nabootsen, de oceaanverzuring waarnemen, de diversiteit aan bodemdieren van de heide ontdekken…
De Dag van de Wetenschap is een jaarlijks initiatief van de Vlaamse overheid. De Dag van de Wetenschap wordt gecoördineerd door Technopolis en georganiseerd in samenwerking met de associaties van de Vlaamse universiteiten en hogescholen, wetenschappelijke instellingen en verenigingen, musea, bedrijven en federaties.

www.dagvandewetenschapantwerpen.be
www.dagvandewetenschap.be

Foto: UAntwerpen