De verzengende hitte blijft aanhouden, en voor onze tuinvogels is elke slok water meer dan welkom. Dat we hen kunnen helpen door een schaaltje fris water buiten te plaatsen is logisch. Gebruik wel een ondiepe schaal om te beletten dat andere dieren er in verdrinken, of voorzie een uitweg door met ruwe stenen een eilandje te maken aan de rand van de drinkbak. Zet de schaal liefst in de schaduw.
Wist je dat heel wat vogels het door de droogte ook wat moeilijker hebben om aan voldoende voedsel te raken?
Gelukkig kan je hen ook hier mee helpen. Hieronder enkele tips:
1) Insecten en wormen
Regenwormen kruipen nu diep in de grond om vochtige aarde te vinden. In een composthoop, schep hem af en toe eens om, kunnen vogels altijd wel kleine insecten en ongewervelde diertjes vinden. Om deze reden is het ook goed om altijd een hoekje te voorzien waar enkele houtstammetjes, snoei- en tuinafval’ mag blijven liggen.
2) Fruit
Merels en lijsters eten graag (rotte) appels en peren. Je kan ook kersen of aardbeien die ‘een deuk’ kregen in de tuin leggen voor hen.
Wil je ook toekomstige warme zomers de baas kunnen? Plant een kerselaar, hondsroos, vlier, framboos of andere besdragende struik.
3) Zaden
Verwijder uitgebloeide bloemen niet te snel, geef hen de kans om hun zaden te laten vallen. Schud aan de bloemenhoofdjes en graspluimen, zo komen de zaadjes vrij. Ook bodembedekkers zoals vogelmuur zorgen voor voedsel en beschermen de bodem beter tegen uitdroging.

4) Nadat je alle natuurlijke bronnen hebt aangevuld
De natuur biedt altijd het beste en meest gevarieerde voedsel. Nadat je alle mogelijkheden hebt benut kan je altijd nog wat bijvoederen als surplus. In de zomer zullen de vogels smullen van bvb meelwormen, pinkies, buffalo’s of andere insecten. Zaadetende vogels zoals huismussen geef je een extraatje door wat graantjes uit te strooien. Geef altijd kleine hoeveelheden die iedere dag opgegeten worden om de verspreiding van ziektes zoals bijvoorbeeld Trichomonas te voorkomen. Vermijd het gebruik van voedsel op basis van vetproducten. Bij deze temperaturen wordt het vet snel ranzig en vormt het een broeihaard voor allerlei potentiële ziektekiemen.
Inge Buntinx is educatief- en projectmedewerkster van Vogelbescherming Vlaanderen. Ze is gespecialiseerd in het diervriendelijk inrichten van tuinen. In haar vrije tijd is ze een fervent vogelkijkster.

Foto’s: www.vogelbeschermingvlaanderen.be – Inge Buntinx