James Lovelock is van onze tijd de grootste wetenschappelijk denker over het leven op aarde. In Welkom in het Novaceen deelt hij zijn nieuwe theorie over de toekomst van het leven op aarde. Hij stelt allereerst dat het Antropoceen – het tijdperk dat ruwweg van de zeventiende tot de eenentwintigste eeuw loopt en waarin de mens centraal stond – op zijn einde loopt.
We betreden nu het Novaceen, waarin de technologie ons voorbijstreeft en intelligenties creëert die veel hoger, en, dit is cruciaal, veel sneller zijn dan de onze. Hoe dit gebeurt en wat dit voor ons betekent is het verhaal van dit boek.
 
Mens en machine zullen verenigd worden omdat ze allebei nodig zijn voor het behoud van de Aarde, Gaia, als levende planeet. Zoals Jim zegt: ‘Het belangrijke concept, zoals ik het zie, is het leven zelf. Misschien is dit waarom ik de Aarde zie als een levensvorm. De aard van haar individuele componenten lijkt niet van belang, zolang ze maar een gemeenschappelijk doel hebben.’
 
De idee van leven belichaamt de mogelijkheid van kennis, van wezens die kunnen observeren en nadenken over de aard van de kosmos. Of de mens nu blijft samenleven met of voorbijgestreefd wordt door zijn elektronische nageslacht, wij zullen een onmisbare en noodzakelijke bijdrage hebben geleverd aan het proces van kosmische zelfkennis.
 
James Lovelock (1919) is auteur van meer dan 200 wetenschappelijke artikelen en de grondlegger van de zogenaamde Gaia-hypothese die hij beschrijft in zijn bestseller Gaia. Lovelock werkte onder meer voor nasa en is talloze malen onderscheiden voor zijn werk, onder meer door de Royal Society en de knaw.
Paperback| vertaald door Leontine Brandt Corstius | 176 blz. | ISBN 9789045040349 | € 18,99 | verschijnt ook als e-book.