Van 22 tot en met 24 september vindt de 10de editie plaats van Water-rAnt. Tijdens dit nautische evenement kunnen bezoekers meer dan 100 zeldzame schepen uit het hele Deltagebied bewonderen in de oudste dokken van het historische stadscentrum, zij aan zij aangemeerd rond het MAS. Wie dat wil, kan zelfs aan boord van stoom- en vissersschepen meevaren. De 10de editie van Water-rAnt vindt plaats van 22 tot en met 24 september in en rondom het Bonaparte-, Willem- en Verbindingsdok. 100 authentieke schepen vertellen er elk op hun eigen manier het verhaal van de scheepvaart in de Scheldedelta. Koen Kennis, schepen voor toerisme: “Voor het toerisme in Antwerpen is het Eilandje een belangrijke troef. Deze unieke plek geeft mee invulling aan de beleving van Antwerpen als stad aan de waterkant. Dit knappe nautische spektakel rond het varend erfgoed brengt op symbolische wijze het heden en het verleden samen.”
Antwerpse scheepsschatkamer
Speciaal voor deze 10de editie staat het Antwerps Watererfgoed in de kijker: het lichtschip de West-Hinder III is open voor bezoek. De uitrusting en de sfeer van de jaren ‘50 zijn helemaal intact. Ook andere schepen zijn open voor bezoek, waaronder de Le Marité (driemasttopzeilschoener) en de Earl of Pembroke (driemastbark). Verder gaat de schooltjalk de Gerlache weer varen, nadat hij bijna 5 jaar stillag. De historische handbediende havenkraan, een vrachtwagenkraan die bij de bevrijding na WOII de Liberty Ships hielp lossen, en een authentieke door paarden getrokken ‘platte wagen’ komen in actie. Tot slot zijn er ook rondvaarten: wie inscheept krijgt een unieke kijk op het droogdokkengebied waar binnenkort een nieuw scheepvaartmuseum/bezoekcentrum komt. “De haven van Antwerpen is bezig met het heden en de toekomst maar waardeert en koestert het verleden. Daarom steunen we Water-rAnt. Bovendien is het dé gelegenheid om jongeren te laten kennismaken met de haven als interessante en aantrekkelijke werkgever”, zegt schepen voor de haven Marc Van Peel.
Scheepsmaatjes: ahoy!
Gezinnen met kinderen kunnen tijdens Water-rAnt het Scheepsmaatjesparcours volgen dat hen naar diverse actiepunten langsheen de 2222 m lange wandelroute leidt. Ze leren er heel wat over het leven op het water, zoals knopen leggen, met de roei- en zeilgieken van de Zeescouts varen en in het want van een driemaster klimmen.
Zeeuws plein
Het feest voor watererfgoed van gisteren, vandaag en straks, verwent zijn bezoekers ook culinair. Zo wordt een hele waaier aan specialiteiten voorgesteld die zo uit het Oosterscheldewater komen: oesters, kreeft, mosselen, vis, zeekraal en lamsoor, scheermessen… Op zondag wordt er zelfs een record gebroken met de langste Mosseltafel waaraan 500 mensen kunnen aanschuiven.
Oog voor het milieu
Tot slot zet Water-rAnt, in samenwerking met de stad, de zwerfvuilproblematiek in de kijker:

Filmvoorstellingen ‘A Plastic Ocean’ (vertoningen van vrijdag 22 tot zondag 24 september: om 13 en 15 uur in het vroegere Havenhuis)
Deze documentaire werpt een licht op de wegwerpmaatschappij en de gevolgen ervan op het maritieme leven. In A Plastic Ocean gaat een internationaal team van avonturiers en wetenschappelijk onderzoekers een kijkje nemen onder het oppervlak van de oceaan. Wat ze daar vaststellen is naast een prachtige natuur een ontstellende waarheid: een plastic vervuiling met zware gevolgen voor het mariene leven en uiteindelijk voor de menselijke gezondheid.
Plastic Soup Foundation: ‘A Plastic Soupermarket’ (doorlopend van 10 tot 18 uur in het vroegere Havenhuis)
De Plastic Soupermarket on Tour in Europa is een uniek, modern spektakel: een bekende, maar surrealistische supermarkt die enkel gevuld is met plastic voorwerpen die zijn teruggewonnen uit Europese waterwegen. Deze Soupermarket zal bezoekers verbijsteren met een schaalbare en moderne kunstinstallatie onderlegd door wetenschap, maar geworteld in de populaire cultuur.
Het volledige programma van Water-rAnt staat op www.water-rant.be.