Vanaf 1 juli wandel je tussen gorilla’s en chimpansees in de gloednieuwe Mensapenvallei. Je staat letterlijk tussen de mensapen, met aan een kant de gorilla’s en aan de andere de chimpansees. Echt een heel bijzonder perspectief. De mensapen lopen van hun binnenverblijven via een ondergrondse gang naar hun riant buitenverblijf. Neus in de wind, voeten in het gras!
Het riante buitenverblijf heeft massieve natuurrotsen en uitdagende klimstructuren. Een dikke plataan steekt hoog boven het verblijf uit. De hele Mensapenvallei, die overigens 2 000 m² groot is, wordt overspannen door netten. Het bezoekerspad slingert zich tussen de twee grote verblijven, én voor chimpansees en éé voor gorilla’s. Gaook zeker spelen op het Apenspeelplein. De plek waar je zelf de aap kunt komen uithangen. Verdien een echt apendiploma.
Dit nieuwe buitenverblijf werd door de gorilla’s en chimpansees al uitgetest en dat was een succes. Met hun neus in de wind en voeten in het gras. Genieten!
De bewoners van de Mensapenvallei
Aan de ene kant zitten onze drie gorilla’s: Matadi, Amahoro en Mambele. Het mannetje Matadi is de kweekman, ook wel zilverrug genoemd. Aan de andere kant hebben we negen chimpansees: vijf mannen (Chita, Tambuzi, Tuma, Arnold en Jamie) en vier vrouwen (Shirley, Siri, Judy en Maaike). Met de nieuwe Mensapenvallei trekt ZOO Antwerpen nog maar eens de kaart van natuurbehoud. Dit nieuwe verblijf maakt dat we een belangrijke rol kunnen spelen in het kweekprogramma van deze sterk bedreigde gorilla’s.
We steunen de mensapen wereldwijd
Ten noorden van het Dja-reservaat in Kameroen heeft het Centre for Research and Conservation (CRC), het wetenschappelijk instituut van ZOO Antwerpen en Planckendael, al 15 jaar een eigen veldstation voor biologisch onderzoek. In dit Projet Grands Singes onderzoeken wetenschappers van de ZOO hoe de overlevingskansen van chimpansees en gorilla’s in niet-beschermde bossen beïnvloed worden door houtkap, illegale jacht en landbouwactiviteiten. Het team onderzoekt en beschermt de mensapen en andere diersoorten, maar helpt de lokale bewoners ook aan een alternatief inkomen (aanplanten van cacaoplantages) en alternatieve voedselbronnen (visvijvers) zodat ze niet op jacht hoeven te gaan naar bushmeat.
Foto’s: copyright ZOO, Ruddy Berghmans & Raymond Clement