Helemaal verdwijnen doet het mondmasker op 1 oktober niet, maar de draagplicht verdwijnt wel op vele plaatsen. Waar ga jij het nog dragen? En wat denk jij over het gebruik van het Covid Safe Ticket? Dat zijn alvast twee vragen uit de Grote Coronastudie op dinsdag 21 september.

In de laatste vakantieweek namen 13 000 Belgen deel aan de Grote Coronastudie. De grootschalige enquête is een initiatief van de Universiteit Antwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven en ULB. Het FWO ondersteunt het initiatief financieel. Op dinsdag 21 september staat de 43ste ronde op de agenda. De wetenschappers doen opnieuw een beroep op alle Belgen en vragen hen naar hun mening over actuele aspecten van de pandemie en naar hun gedragingen.

Wanneer nog mondmasker?
“Ook nu zijn er weer de nodige interessante thema’s om voor te leggen aan de deelnemers”, vertelt Koen Pepermans, sociaal wetenschapper op UAntwerpen. “Zo willen we polsen naar de mening van de mensen wat het gebruik van het Covid Safe Ticket betreft. Zou je het gebruik ervan willen uitbreiden, bijvoorbeeld naar de horeca? Of wil je het liever zien verdwijnen? Ook gerelateerd aan het onderwerp vaccinatie: verwacht jij van je collega’s dat ze hun vaccinatiestatus met je delen?”

Het Overlegcomité besliste vorige week om het verplichte gebruik van het mondmasker vanaf 1 oktober grotendeels af te schaffen. Ook dat topic komt aan bod in de Grote Coronastudie. Ben jij van plan het masker zo veel mogelijk achterwege te laten? Of kies je voor de voorzichtige aanpak en wil je er nog wel gebruik van maken in winkels, in de horeca of bij kleine en grotere evenementen?

Volgende ronde in december
De Grote Coronastudie kan op dinsdag 21 september opnieuw in vier talen worden ingevuld, en dat zoals gewoonlijk tot 22 uur. Ook als u nog niet eerder deelnam, is het invullen van de vragenlijst bijzonder relevant. De volgende editie van de enquête wordt gepland in december.

Het team achter de Grote Coronastudie lanceerde onlangs infectieradar.be, een eenvoudig monitoringsysteem voor luchtweginfecties. “We verwachten dat infectieradar.be een belangrijke troef wordt voor het wetenschappelijk onderzoek in de komende maanden en jaren, niet alleen voor COVID-19, maar voor alle luchtweginfecties. Hoe meer mensen zich registreren, hoe doeltreffender het systeem zal zijn.”

www.corona-studie.be / www.etude-corona.be / www.corona-study.be / www.corona-befragung.be

Neem zeker ook een kijkje op https://corona-studie.shinyapps.io/corona-studie/, een werkstuk van Jonas Crèvecoeur (KU Leuven). U vindt er een uitgebreid overzicht van de resultaten die deze studie tot nu heeft opgeleverd. De resultaten worden telkens herwogen naar leeftijd, geslacht, opleiding en provincie. Details over de statistische interpretatie vindt u in deze bijdrage.

Foto: www.uantwerpen.be